|

Cezayir Fransa’ya hesap soruyor

Macron, sömürge döneminde 5 milyon kişinin ölümünü küçümseyip, “Cezayir tarihi Türk etkisiyle tamamen yeniden yazıldı ve gerçeklere dayanmıyor” deyince sert tepkiyle karşılaştı. Cezayir Cumhurbaşkanlığı, şehitlerin anısına hakaret edildiğini bildirdi. Daha önce Paris büyükelçisini geri çağıran Cezayir dün de Fransız savaş uçaklarına hava sahasını kapattı. Kararın Fransa’nın Sahel’deki operasyonlarına ciddi darbe vuracağı belirtiliyor.

Haber Merkezi
01:30 - 4/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 01:35 - 4/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Fransa Cumhurbaşkanı Macron
Fransa Cumhurbaşkanı Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkesinin sömürgeci ve soykırımcı geçmişini, Türkiye’yi hedef alarak çarpıtma ve unutturma hedefi Cezayir’den döndü. Son yıllarda İslam karşıtı ve Türk düşmanı siyasetin bayraktarlığını yapan Macron, önceki gün Cezayir tarihinin Türkiye etkisiyle Fransa karşıtlığına dönüştüğü ve Fransız sömürgeciliğinden önce bir Cezayir devleti olmadığı çarpıtmasına imza atmıştı. Macron’un saçmalık düzeyine ulaşan iddialarına Cezayir’den “Fransa’nın işlediği sayısız sömürge suçunun Cezayir halkına karşı yapılmış bir soykırım olduğu” cevabı geldi.

KABUL EDİLEMEZ HAKARET

Cezayir, Macron’un ülkeyi hedef alan açıklamalarını kınadı ve bunu, Fransız sömürgeciliği sırasında öldürülen 5 milyondan fazla direnişçinin anısına “kabul edilemez bir hakaret” olarak nitelendirdi. Cezayir Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan ve devlet televizyonunda yayınlanan yazılı açıklamada, “Macron’un açıklamaları, (1830-1962 yılları arasında) Fransız sömürgeciliğine karşı yiğit bir direnişle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin şehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir” ifadesine yer verildi.

İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE

Fransa’nın işlediği sayısız sömürge suçunun Cezayir halkına karşı yapılmış bir soykırım olduğu belirtilen açıklamada, Macron’a atfedilen açıklamaların resmi olarak yalanlanmadığına dikkat çekildi. Cezayir’in, iç işlerine müdahale edilmesini kesinlikle reddettiği aktarılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un, Cezayir’in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud’u istişare için derhal ülkeye çağırdığı kaydedildi.

FRANSIZ SAVAŞ UÇAKLARINA KAPATTI

Cezayir’in Fransa’ya tepkisi büyükelçinin geri çağrılması ve açıklamalarla sınırlı kalmadı. Fransız ordusu, Cezayir’in hava sahasını tüm Fransız askeri uçaklarına da kapattığını açıkladı. Cezayir kaynakları, bu iznin eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın sunduğu bir ayrıcalık olduğunu kaydederken, kararın, Fransa’nın Sahel’deki operasyonlarını çok büyük oranda etkileyeceği belirtiliyor.

Macron, daha önce de sömürge geçmişlerini kabul etmiş ancak bunun için özür dilemelerinin söz konusu olmadığını söylemişti.


AKLI FİKRİ TÜRKİYE'DE

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Afrika’da sık sık Türkiye’ye karşı gerçek dışı söylemler kullandığı biliniyor. Önceki gün Türkiye’nin Cezayir tarihinin yeniden yazılmasında etkili olduğu iddiasını dillendiren Macron, geçen yıl da Türkiye ve Rusya’yı, Afrika’da Fransa karşıtlığını yaydığı gerekçesiyle hedef almıştı. Macron, Kasım 2020’de Jeune Afrique gazetesine verdiği demeçte, Afrikalıların sömürge dönemi nedeniyle kendilerine olan tepkisinden Türkiye ve Rusya destekli olduğunu iddia ettiği Fransızca yayınları sorumlu tutarak büyük bir pişkinliğe imza atmıştı.

#Cezayir
#Fransa
#Emmanuel Macron
#Sahel
3 yıl önce