|

Çıkarlarımızı korumak zorundayız

Vietnam Başbakanı, Güney Çin Denizi'ndeki çıkarlarını korumakta kararlı olduklarını söyledi. Başbakan Nguyen Tan, Vietnam'ın ulusal güvenliği ve savunması konusunda uluslararası destek çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
13:44 - 18/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:52 - 18/11/2015 Çarşamba
AA

Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung, Çin ile iyi ilişkiler geliştirmek adına ellerinden geleni yapacaklarını, ancak Güney Çin Denizi'ndeki menfaatlerini korumakta kararlı olduklarını vurguladı.



Nguyen Tan, Vietnam Ulusal Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Bizler tüm alanlarda, Çin'le dostluk kurmak ve ikili işbirliğini güçlendirmek için elimizden geleni samimiyetle yapacağız. Ancak, şunu da belirtmek isterim ki, 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesi gereğince, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi ve ulusal çıkarlarımızı savunmakta kararlıyız" dedi.



Başbakan Nguyen Tan, Vietnam'ın ulusal güvenliği ve savunması konusunda uluslararası destek çağrısında bulundu.



Parlamento üyesi Truong Trong Nghia, ise Vietnam'ın Çin'e ekonomik olarak bağımlı olmasını eleştirdi. Truong Trong, Vietnam'ın Çin'den kredi ve mali destek almaması gerektiğini, çünkü bunun Çin ile sınır anlaşmazlıkları müzakerelerini daha da zorlaştırdığını belirtti.



Petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu. Bölge ülkeleri, adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor.



Çin, geçen yıl Güney Çin Denizi'nde uçaklar için pistlerin yapılabileceği ve gemilerin demirleyebileceği büyüklükte suni adalar inşa etmeye başlamış, ABD ve Japonya, askeri anlamda ulaşacağı alanın genişleyeceği ve diğer ülkelerin denizdeki hareketini kısıtlayacağı gerekçesiyle Pekin yönetiminin bu hamlesine tepki göstermişti. Pekin yönetiminin faaliyetlerinden rahatsız bir diğer bölge ülkesi Filipinler de Çin'in hamlesini Lahey'deki Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi'ne taşımıştı.



Çin, adalar üzerinde egemenlik iddia ediyor ve başka ülkelere ait gemilerin adalara 12 deniz milinden fazla yaklaşmaması gerektiğini savunuyor.



#Vietnam
#Güney Çin Denizi
#Nguyen Tan
8 yıl önce