|

Çin ve İran İpek Yolu için toplandı

Tahran'da bir araya gelen Çin ve İran yetkilileri, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması noktasında uzlaştı. İki ülke arasında yer alan İpek Yolu projesi, Çin'in dış politikasında stratejik bir öneme sahip.

Yeni Şafak
16:18 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:20 - 25/08/2016 Perşembe
Diğer

İran'ın başkenti Tahran'da 'İpek Yolu'nun Ekonomik Kuşağı' toplantısı başladı.



İpek yolu için biraraya gelen taraflar ilk kez Çin dışında toplanıyor. Çin Devlet Konseyi üyesi Ho Sinlyan toplantının açılışında yaptığı konuşmada "Çin ve İran uzun ve zengin ortak bir tarihe sahip ülkelerdir. Bizim aramızda dostça işbirliği geleneği var. İşte bu gelenek yeni İpek Yolu girişimlerinin uygulanması için sağlam bir temeli oluşturuyor” dedi.



Ho Sinlyan, Çin ve İran arasında doğal kaynaklar ve yüksek teknoloji alanlarında ikili işbirliği için büyük potansiyel ve geniş imkanlar olduğunu söyledi.



İran-Çin Ticaret Birliği başkanı Ahmed Mohammadi de yaptığı konuşmada, İran ve Çin arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Çin tarafından önerilen inisiyatif ve yol haritasının rolünü övdü.



Ahmed Mohammadi, "İran İslam Cumhuriyeti bu projede aktif yer alacaktır. İran'ın Çin tarafından önerilen bu büyük projeye katılması bölgesel ve uluslararası ekonomik gelişmelere katkıda bulunacaktır" dedi.



İpek Yolu Projesi, Çin'in dış politikasının en önemli bölümünü oluşturuyor. Tahran toplantısı organizatörlerine göre, toplantı Çin ve İran İslam Cumhuriyeti arasındaki dostluk ve karşılıklı menfaat sağlayan ilişkilerin güçlendirilmesini sağlıyor.



İpek Yolu projesi Çin'in dış politikasında stratejik bir öneme sahip. İran ise Ortadoğunun kilit ülkelerinden biri olmanın yanısıra 'Yeni İpek Yolu' projesinde belirleyici bir rol oynamaya hazırlanıyor.



#Çin
#İran
#Tahran
#İpek Yolu projesi
#İşbirliği
8 yıl önce