|

Çin’de bitmeyen zulüm

İnsan hakları savunucularının yoğun tepkilerine rağmen Çin'de Müslümanlara uygulanan baskılar her yıl giderek artıyor. Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve çocukların oruç tutması bu yıl da Çin hükümeti tarafından yasaklandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2016 Salı
Güncelleme: 02:07 - 7/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Çin Komünist Partisi, yıllardır olduğu gibi bu sene de Müslümanların Ramazan ayında oruç tutmasını engellemeye çalışıyor. Çin yönetimine bağlı internet siteleri, yoğun olarak Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve çocukların oruç tutmasına yasak getirildiğini duyurdu. 10 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü'nün yaşadığı bölgede, bazı lokantalara açık kalma emri verildi.



İBADET etmek yasak


Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yer alan Korla kentinin internet sitesinde yapılan duyuruda, “Parti üyeleri, kadrolar, sivil memurlar, öğrenciler ve çocuklar Ramazan boyunca oruç tutmamalı ve dini aktivitelerde yer almamalıdır. Yiyecek ve içecek satan dükkânlar kapanmamalıdır” ifadeleri kullanıldı. Kısıtlamaları eleştiren sürgündeki Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, “Çin, Uygurların inancının Pekin'in liderliğini tehdit ettiğini düşünüyor” dedi.





Uygurlar özgürlük için açlık grevinde


Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'dan kaçarak 2014 yılında Tayland'a gelen ve o tarihten beri tutuklu bulunan Müslüman Uygur Türkü mültecilerden açlık grevine başlayanların sayısı 5 Haziran tarihi itibariyle toplam 31 kişiye ulaştı. Grev yapan Uygurlar, geçen yıl işgalci Çin'e zorla gönderilen kardeşlerinin akibetlerine uğramamak ve bir an önce başka bir ülkeye gidebilmek için serbest bırakılmalarını sağlamak amacıyla açlık grevine başladıklarını açıkladı.







#İnsan hakları
#Çin hükümeti
#Uygur Türkleri
8 yıl önce