Çin’de yeni koronavirüs keşfi: İnsana bulaşması 'yalnızca küçük bir adım' uzakta

10:30, 07/06/2025, Cumartesi
Diğer
Çin’de yeni koronavirüs keşfi: İnsana bulaşması 'yalnızca küçük bir adım' uzakta
Ekip, yeni patojenin insan hücreleriyle nasıl etkileşime geçtiğini inceledi.

Çin’de keşfedilen yeni bir koronavirüs türünün, küçük bir mutasyonla insana bulaşabilecek hale gelerek yeni bir küresel salgına yol açabileceği uyarısı yapıldı.

HKU5-CoV-2 adı verilen bu varyantın, milyonlarca kişinin ölümüne neden olan COVID-19’a yol açan virüsten daha fazla hayvan türünü enfekte etme potansiyeline sahip olduğu ve türler arası sıçrama riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.


Şubat ayında Çin’de bulunan bu yeni virüsün insanlara da bulaşabileceği ve yaygın bir salgına yol açabileceğinden endişe ediliyor.


Küçük bir mutasyonla insana geçebilir

Washington State Üniversitesi araştırmacılarının çalışması Nature Communications dergisinde yayımlandı.


Araştırma, merbecovirüsler olarak bilinen daha az tanınan bir koronavirüs grubunu ele aldı. Bu gruba, ölümcül Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) virüsü ve HKU5 virüsü de dahil.


Ekip, yeni patojenin insan hücreleriyle nasıl etkileşime geçtiğini inceledi.


Çalışmaya göre virüsün spike (başak) proteininde meydana gelebilecek küçük bir değişiklik, virüsün insanlardaki boğaz, ağız ve burun hücrelerine tutunmasına olanak tanıyabilir.


HKU5-CoV-2’nin hem solunum yollarında hem de bağırsaklarda insan hücrelerini enfekte edebildiği ve içinde çoğalabildiği saptandı.


MERS ile yakın akraba

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, MERS’e yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 35’i hayatını kaybediyor. 2012’den bu yana 27 ülkede vakalar bildirildi ve 858 ölüm kaydedildi.


Ancak HKU5 virüsü şubat ayında keşfedildiğinde bilim insanları, bu virüsün Sars-CoV-2 (Covid-19’a yol açan virüs) kadar kolay insan hücrelerine giremediğini ve bu nedenle riskin abartılmaması gerektiğini vurgulamıştı.


HKU5, 2019’da Covid-19’un çıkış noktası olduğu iddia edilen Çin’deki bir laboratuvarda, yarasalarda tespit edilmişti.


Çalışmayı yürüten virolog Prof. Michael Letko, “HKU5 virüsleri üzerine şimdiye kadar çok az araştırma yapılmıştı. Ancak çalışmamız, bu virüslerin hücreleri nasıl enfekte ettiğini ortaya koydu” dedi.


Prof. Letko, “HKU5 virüsleri, insana sıçrama açısından yalnızca küçük bir adım ötede olabilir” uyarısında bulundu.


Zoonotik hastalık endişesi

Covid-19’un ortaya çıktığı dönemde Çin’de farklı yabani hayvan türlerinin kafeslerde tutulduğu ve yakın mesafede kesildiği pazarlarda zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalıkların yayılması için uygun bir ortam oluştuğu eleştirileri yapılmıştı.


Yeni araştırma, HKU5-CoV-2’nin de belirli mutasyonları taşıması halinde insanlar arasında bulaşma riski oluşturabileceğini gösteriyor. Prof. Letko, “Bu virüsler MERS ile yakından akraba. Bu yüzden insanlara bulaşmaları halinde ciddi şekilde endişelenmemiz gerekiyor” dedi.


Şu ana kadar virüsün insanlara geçtiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirten Letko, “Ancak potansiyel mevcut. Bu nedenle bu virüsleri yakından takip etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026