|

Darbe isteyen Meclis'i feshediyor

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Meclis’ten kendisine yönelik yapılan saldırı ve darbe çağrıları sonrasında fesih sürecini başlattı. Maduro, “Hükümete karşı sürdürdükleri darbeyle yüzleşecekler. Yeniden yasal olan vekillerin seçilmesi kararını verdik” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 11/01/2019 Cuma
Güncelleme: 02:05 - 11/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde “işleyen bir darbe planı olduğunu” belirterek, devlet başkanlığında yeni dönemini tanımayacaklarını bildiren Lima Grubu üyesi ülkelere bu pozisyonlarını 48 saat içinde değiştirmeleri için nota verildiğini açıkladı. Venezuela Devlet Başkanı, söz konusu ülkelerin, “darbeler çağının devam ettiğini ve Venezuela halkının bu girişimlere vereceği bir cevabı olmadığını” düşündüğünü öne sürdü. Maduro Lima Grubuna, “Venezuela’da Washington’dan, Lima (Grubu) kartelinden aldığı emirlerle işleyen bir darbe planı var. Ben de tüm açık yürekliliğimle ‘Haydi bakalım ne kadar güçlüler?’” sözleriyle meydan okudu.

MAFYA KARTELİ

  • Maduro, Amerika kıtasındaki 14 ülkeden oluşan ve Meksika dışındaki tüm üyelerinin, kendisinin kuracağı yeni hükümeti tanımama kararı aldığı Lima Grubu’nu sert sözlerle eleştirdi. Ülkesinde 20 Mayıs 2018’de yapılan seçimleri yüzde 68’le kazanan Maduro, “ABD hükümetinin emriyle kurulduğunu” öne sürdüğü Lima Grubu için “yasa dışı” ve “mafya karteli” nitelemesinde bulundu.

KUKLA HÜKÜMETLER

Lima Grubu’nun kararını, “Venezuela’nın iç sorunlarını, ‘tüm çelişkilerine’ rağmen kendi muhalefeti ile çözmesine fırsat vermeden” sözleriyle eleştiren Maduro, kararın daha çok “küstah ve kukla hükümetlerin emir metnine” benzediğini söyleyerek dalga da geçti.

SEÇİM KARARI ALDI

  • Maduro, muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Kurucu Meclis’i feshedeceğini ve yeni bir yasama seçimi yapılacağını da açıkladı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, uluslararası medyanın da katıldığı basın toplantısında, “Ulusal Kurucu Meclis, hükümete karşı sürdürdüğü darbeyle yüzleşecek. Meclis yeniden yasal olan vekillerin seçilmesi kararını verdik” ifadelerini kullandı.

ABD halk düşmanı

20 Mayıs’taki seçimi yüzde 68’le ilk turda kazanan Maduro, dün başkent Caracas’ta törenle yemin etti. 2025 yılına kadar sürecek görevine resmen başlayan Maduro törendeki konuşmasında, ABD’nin uyguladığı ambargoyu hedef alarak, “ABD’nin ne kadar halk düşmanı olduğu meşhurdur. Ama devrimci ruhumuzla buradayız” ifadelerini kullandı. Törende Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti. Öte yandan Venezuela’da ordu, Devlet Başkanı Nicolas Maduro için “meşru olmadığını” iddia eden Meclis Başkanı Juan Guaido’ya karşı Maduro’ya “mutlak sadakat” sözü verdi. Savunma Bakanı Vladimir Padrino, devlet kanalında yayınlanan açıklamasında, “2019-2025 döneminde başkomutanımıza sınırsız desteğimizi ve mutlak sadakatimizi sunacağız” dedi.

  • Venezuela Opec’in direksiyonunda
  • Venezuela, 30 yıldaki en kötü petrol üretiminin ortasında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) başkanlığını devraldı. Maduro hükümeti, ülkenin ham petrol pompalamasını da etkileyen krize rağmen, kuruluşun en üst pozisyonuna geldi. 2018’de OPEC’in başkanlığını Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail bin Mohamed Faraj al Mazuei yapıyordu.
#Venezuela
#Meclis
#Darbe
#Nicolas Maduro
5 yıl önce