|

DEAŞ döşedi ÖSO temizliyor

Cerablus’tan Dabık’a kadar 140’ın üzerinde beldede kontrolü sağlayan ÖSO güçleri, DEAŞ'ın döşediği lazer güdümlü mayınları temizliyor. Türkmen Komutan Basravi Süleyman, “Halep’in kuzeyini mayın tarlasına çevirdiler” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2016 Salı
Güncelleme: 04:57 - 18/10/2016 Salı
Yeni Şafak

TSK'nın desteğiyle kısa sürede ele geçirilen Dabık'a giren muhalifler, 2 yıldır terör örgütü DEAŞ'ın gündemde tuttuğu 'Dabık Kıyamet Savaşı' efsanesini de sona erdirdi. Ancak DEAŞ'ın, Dabık'ın her yerine mayın döşediği tespit edildi. Son 2 günde ele geçirilen 9 köyde 7 şehit 16 yaralı veren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin, mayın tuzakları sebebi ile son 10 gündeki kaybı ise 35 şehit olarak belirlendi. Arazide ağırlıklı olarak anti personel mayını kullanan DEAŞ bu yöntem ile ÖSO'ya ait bir çok zırhlı aracın imha edilmesine neden oldu. DEAŞ, yerleşim birimlerinde ise çok daha komplike tuzaklar kullandı.



100'DEN FAZLA KURBAN


Çamur kalıplar içinde üretilen mayınlar evlerin eşiklerinde ve merdivenlerinde tuzaklanırken, kapı kolları, elektrik düğmeleri ve evlerde bulunan dolap çekmeceleri ile pencere menteşelerine kadar farklı usuller deneyerek can kayıplarının artmasına yol açtı.Bölgedeki etkin guruplardan Muhammed Fatih Tugayı Komutanı Basravi Süleyman, Fırat Kalkanı operasyonu döneminde DEAŞ'ın mayın tuzaklarına aralarında sivillerin de olduğu 100'den fazla kişiyi kurban verdiklerini söyledi. Muhalif komutan Süleyman, en az 150 kişinin de benzer saldırılarda yaralandığını kaybetti.



SİNSİ YÖNTEMLER DENEDİLER


Süleyman, “Terör örgütü çekildiği köylerde lazer güdümlü mayınlardan elektronik kumanda yöntemi ile faaliyete geçen tahrip gücü yüksek onlarca mayın türünü bölgede uyguladı. Halep'in kuzeyini mayın tarlasına çevirdiler. TSK'nın görevlendirdiği uzmanların da büyük desteği ile sahadan 8 binden fazla mayın temizlendi" diye konuştu. Süleyman, “Son derece profesyonel tarzda geliştirilen ve uygulanan tuzaklarda bir çok ülkeye ait istihbarat örgütlerinin izini taşıyor" ifadelerini kullandı.






#Cerablus
#Dabık
#ÖSO
#DAEŞ
#Mayın
8 yıl önce