|

DHKP-C’nin avukatı savunacak

İspanyol başsavcının, “isyan ve ayaklanma” ile suçladığı Katalonya Başkanı Puigdemont, gittiği Belçika’da terör örgütü ETA’nın avukatı Paul Bekaert ile anlaştı. Bekaert, Sabancı suikastı sanığı DHKP-C’li Fehriye Erdal’ı da savunmuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:48 - 1/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
İspanya Dışişleri Bakanı’ndan Puigdemont’a terörist iması
İspanya Dışişleri Bakanı’ndan Puigdemont’a terörist iması

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya Parlamentosu’nun geçen Cuma günü gerçekleştirdiği tek taraflı bağımsızlık ilanını iptal etti. Mahkeme, İspanya Başsavcısının başta Katalonya'nın devrik başkanı Carles Puigdemont olmak üzere kabine üyeleri ve Katalan Meclis Başkanı ve üyeleri hakkında devlete başkaldırı, isyan ve kamuyu zarara uğratmak suçlamaları ile dava açma talebini de kabul etti. Önceki gün Belçika’ya geçtiği açıklanan Carles Puigdemont ise Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyerek, Madrid yönetiminin Katalonya’da 21 Aralık olarak belirlediği erken seçime katılacaklarını ve sonuçlarına saygı duyacaklarını açıkladı. Puigdemont, Belçika’ya sığınma talebinde bulunmayacaklarını da ifade etti. İspanya hükümeti 27 Ekim’de Katalonya’nın özerk yönetimini Anayasa’nın 155. maddesini kullanarak iptal etmiş ve Katalan hükümetini görevden almıştı. Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, Puigdemont’un Brüksel’de ETA örgütünün avukatlarından Paul Bekaert ile görüşmesiyle ilgili bir soruya “ETA üyesi gibi muamele görür” cevabını verdi.

“MEŞRU HÜKÜMET BİZİZ”

İspanya hükümeti tarafından görevinden alınan ve İspanya Başsavcısı’nın “devlete başkaldırı” suçlamasıyla dava talebinde bulunmasından hemen sonra soluğu Brüksel’de alan Carles Puigdemont, Brüksel’de basın karşısına çıktı. Belçika’ya sığınma talebinde bulunma gibi bir niyeti olmadığını belirten Pugidemont, mahkeme kararına tepki gösterdiği açıklamasında Belçika’da bulunma nedenini, “Ben meşru Başkan olarak Brüksel’e geldim ve Katalonya problemini Avrupa’nın kalbinde göstermek istedim. İspanyol mahkemesinin suçları değil fikirleri yargıladığını göstermek için buraya geldim” ifadeleriyle savundu. Puigdemont ve beraberindeki beş Katalan siyasetçinin Belçika’da “sürgünde hükümet” kurabileceği ve “sığınma” talebinde bulunabileceği ifade ediliyordu.

ERKEN SEÇİME KATILACAK

Puigdemont, basın toplantısında Madrid ile “Diyaloğun başlaması koşuluyla sonucu askıya alabiliriz” dedi. Bağımsızlık ilanı sonrası Belçika’ya geçen Puigdemont, Madrid yönetiminin Katalonya’da 21 Aralık’ta düzenleneceğini açıkladığı erken seçime de katılacaklarını ve çıkacak sonucu kabul edeceklerini ilan etti.

TERÖR ÖRGÜTÜ AVUKATINI TUTTU

Puigdemont’un avukat olarak, Bask bölgesinin İspanya’dan ayrılması için silahlı terör eylemlerinde bulunan ETA örgütünün avukatlığını üstlenen Belçikalı Paul Bekaert’ı ataması da dikkat çekti. Belçika’nın tanınmış avukatlarından Bekaert, 25 Mayıs 2016’da davadan geri çekilene kadar uzun yıllar terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal’ın avukatlığını yapmıştı. İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis ise Puigdemont’un Brüksel’de ETA örgütünün avukatlarından Paul Bekaert ile görüşmesiyle ilgili soruya “Puigdemont’un kendisini bir ETA üyesi gibi görmediğini umuyorum. Aksi taktirde bir ETA üyesi gibi muamele görür.” cevabını verdi.

#Katalonya
#İspanya
#Carles Puigdemont
6 yıl önce