|

Diplomatik çalım

İsrail, Filistin ve Paraguay hattı büyükelçilikler üzerinden diplomatik hamlelere sahne oluyor. Paraguay’da göreve yeni gelen hükümet, önceki yönetimin büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararını iptal etti. Karar Filistin’de memnuniyetle karşılanırken, İsrail de Paraguay’daki büyükelçiliği kapatacağını duyurdu.

Haber Merkezi
04:00 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 06:11 - 7/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Paraguay hatadan döndü İsrail çıldırdı
Paraguay hatadan döndü İsrail çıldırdı

Paraguay’da yapılan seçimin ardından göreve gelen yeni hükümet, bir önceki iktidar tarafından alınan büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması kararını iptal etti. Geçtiğimiz ay koltuğu devralan Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, Horacio Cartes’in kararını bozarak büyükelçiliğin tekrar Tel Aviv’e taşınmasını istedi. Paraguay Dışişleri Bakanı Luis Alberto Castiglioni “Paraguay, Ortadoğu’da geniş, adil ve kalıcı bir barış sağlamak için bölgesel diplomatik çabaların yoğunlaşmasına katkıda bulunmak istiyor” açıklamasını yaptı.


İsrail’den tepki

Kararın iptali İsrail’i çıldırttı. İsrail yönetimi, Paraguay’ın İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’ten Tel Aviv’e taşıyacağını açıklamasının ardından Paraguay’daki büyükelçiliğini kapatma kararı aldı. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Paraguay’ın büyükelçiliğini tekrar Kudüs’ten Tel Aviv’e taşıyacağını duyurmasının ardından İsrail’in Paraguay büyükelçiliğini kapatacağı ve büyükelçinin istişare için İsrail’e geri çağrılacağı belirtildi.

Filistin memnun

Filistin Devlet Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Paraguay’ın “bu cesur adımı” takdir edilerek, “Paraguay Hükümeti’nin bu cesur hareketi, tüm ülkelerin İsrail emellerine ve Amerikan yönetiminin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığı zaman sözde ‘Yüzyılın Anlaşması’ projesini dünyaya dayatma girişimlerine karşı bir modeldir” ifadelerine yer verildi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, Paraguay’ın İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’ten Tel Aviv’e taşıma kararı alması üzerine Paraguay’da büyükelçilik açma kararı aldı.


Stratejik köye yıkım

İsrail mahkemesi, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs arasında stratejik bir noktada bulunan Han el-Ahmer köyünün yıkılmasına onay verdi. Filistinliler ve insan hakları grupları 180 kişinin zorla tahliye edilmesine yol açan karara büyük tepki gösterdi. Filistin hükümeti İsrail’in bu kararının “sömürge projesinin” bir parçası olduğunu açıkladı.

#Paraguay
#İsrail
#Kudüs
6 yıl önce