|

Doğum gününde tebliğ edildi

Mavi Marmara şehidi Furkan Doğan’ın ailesinin, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak’a açtığı davanın tebligatı Furkan'ın doğum gününde ulaştırıldı. Aylar süren hazırlık sonrasında verilen tebligatla başlayan davaya, diğer mağdurlar ve ölenlerin aileleri de dahil olabilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 23/10/2015 Cuma
Güncelleme: 22:42 - 22/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Mavi Marmara'ya saldırı emrini veren ve Gazze'deki İsrail ambargosunu başlatan eski İsrail Başbakanı Ehud Barak'a uluslararası terörizm suçlamasıyla açılan davanın kararı Furkan Doğan'ın doğum gününde tebliğ edildi. Mavi Marmara saldırısında şehit edilen Furkan Doğan'ın ailesinin açtığı dava, bugüne kadar ABD'de İsrailli üst düzey yetkiliye açılmış ilk dava özelliğini taşıyor.



VERİLMESİ GEREKİYORDU


Davanın nasıl açıldığı ve tebligatın nasıl yapıldığıyla ilgili bilgi veren Mavi Marmara şehitlerinden Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan, ilk yaptıkları dava başvurusunun ABD tarafından kabul edilmediğini belirterek başka yollar aradıklarını söyledi. Son yaptıkları dava başvurusunun tebligatının Barak'ın eline geçmesiyle başladığını belirterek: “Biz davayı açmıştık ancak tebligat yapılmadığı için dava devam etmiyordu. Amerika'da dava süreci tebligatla birlikte başlıyor. Ehud Barak tam da Furkan'ın doğum gününde Kaliforniya'da bir konferans için bulunduğu sırada tüm engellemelere rağmen avukatlarımız davanın tebligatını yaptı ve dava açılmış oldu, Ehud Barak aleyhine. Barak şu anda bizim davamızda 'uluslararası terörizm, kasten adam öldürme, işkence ve kötü muamele' gibi nedenlerden dolayı jüri önünde yargılanacak.”







DİĞER AİLELER DE MÜDAHİL OLABİLECEK


Mavi Marmara saldırısıyla ilgili diğer üst düzey yöneticilerle ilgili de ABD'de davalar açıp tebligatlar yapacaklarını da ifade eden Doğan, Mavi Marmara Gemisi'nde şehit edilenlerin aileleri ile mağdur olanların da bu davaya müşteki olarak katılabileceklerini ve tazminat taleplerini sürdürebileceklerini kaydetti. Davanın, tazminat davasına da dönüşebileceğini dile getiren Doğan, “Ehud Barak Amerika'dan ayrılsa da tekrar dönmese de onun gıyabında bu dava devam edecek, yargılaması yapılarak jüri önünde cezası verilecek” dedi.



AVUKATLARIMIZ ZORLANDI


Dava tebligatını Barak'a nasıl yaptıklarını da aktaran Doğan, şöyle anlattı: "Ehud Barak'ın tam da Furkan'ın doğum gününe denk gelen günde Kaliforniya'da konferansa katılacağını öğrendik. Dolayısıyla onun adına açtığımız davanın başlaması için konferansın bir fırsat olduğunu düşündük. Avukatlarımızla tebligatı konferans sırasında yapma kararı aldık. Tebligatı zorlanarak yaptık çünkü etrafındaki korumalar ve Mossad ajanları engellemeye çalışsa da avukatlarımız tebligatı yaptı ve dava başladı. Bizzat kendisine yapıldı.”







BARAK'TAN TAZMİNAT ALMAYI BEKLİYORUZ


Ailenin avukatlarından Dan Stormer, davanın içeriğine dair verdiği bilgide Barak'a karşı ceza değil “hukuk davası” açtıklarını ve Barak'ın işlediği suçun hesabını mahkeme önünde vereceğini belirtti. Stormer, dava neticesinde Barak'ın tutuklanması gibi bir durumun olmayacağını ancak mahkemenin Ehud Barak'ı on milyonlarca dolar tutarında tazminata mahkum etmesini beklediklerini ifade etti.



Tedbirliydi ama


Doğan ailesinin Hukuk Danışmanı Hakan Camuz, davaya ve hazırlanan plana ilişkin yaptığı açıklamada, süreçle ilgili kararın Barak'ın Kaliforniya'da toplantılara katılacağını öğrenmeleriyle başladığını belirtti. Haber üzerine Furkan'ın ailesiyle ön görüşme yaptıklarını anlatan Camuz, “Hassas ve ayrıntılı planlama gerektiren bir süreçti. Ehud Barak daha önce dava tebliğ edilmesinden kortuğu için Fransa ziyaretinde uçaktan bile inmemişti. Çok tedbirli davranıyordu. Nihayet bir tevafuk sonucu Furkan'ın doğum gününde tebligatı Ehud Barak'a ulaştırmayı başardık. Tahmin etmediğimiz kadar sorunsuz şekilde bir bayan arkadaşımız Barak'a tebligatı ulaştırdı ve büyük bir şok yaşattı” dedi.



#Mavi Marmara
#Gazze
#Furkan Doğan
#Ehud Barak
8 yıl önce