|

Doha’da Türkiye-Rusya-Katar zirvesi : Suriye’nin birliği için anlaştılar

Doha’da Türkiye, Rusya ve Katar dışişleri bakanlarının katıldığı zirvede, Suriye’ye ilişkin önemli bir karara imza atıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek” dedi. Rus mevkidaşı Lavrov ise, “Suriye’de ayrılıkçılık girişimlerine karşı mücadelede anlaştık” diye konuştu.

00:00 - 12/03/2021 vendredi
Güncelleme: 04:02 - 12/03/2021 vendredi
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu - Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu - Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları toplantısı Katar’ın başkenti Doha’da yapıldı. Zirvede Suriye’ye ilişkin bir karara imza atıldı.

  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani üçlü toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
    Toplantıda, Suriye’deki durumun görüşüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, DEAŞ ve PKK/YPG gibi terör örgütleriyle mücadelenin de ele alındığını vurguladı.


SAVAŞ SUÇU İŞLİYORLAR

PKK/YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki saldırılarının sürdüğüne işaret eden Çavuşoğlu,
“PKK/YPG, Suriye’nin kuzeyindeki sivilleri hedef almaya, savaş suçları işlemeye devam ediyor. Son 2 ayda 25’ten fazla masum Suriyeli terör saldırılarında hayatını kaybetti. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek”
ifadelerini kullandı.

AMAÇ KALICI BARIŞ VE İSTİKRAR

  • Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Biz bugün bir kere daha Suriye’nin sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü desteklediğimizi güçlü bir şekilde Katar-Türkiye-Rusya Federasyonu olarak vurguladık.
    Suriye’nin birliğine yönelik desteğimiz devam edecek. Toplantının sonunda bu üçlü formatta toplantıları düzenli bir şekilde devam ettirme kararı aldık.
    Amacımız, Suriye’de kalıcı bir barışın, huzurun ve istikrarın tesis edilmesidir.”

AYRILIKÇILIĞA KARŞI MÜCADELE

Rus Bakan Lavrov ise Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulması konusunda ortak bakış açısına sahip olduklarını belirterek, Suriyelilere insani yardım sağlanmasının önemine işaret etti. Lavrov,
“Rusya, Türkiye ve Katar, terörizmle ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçılık girişimlerine karşı mücadele konusunda anlaştı”
dedi. Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al Sani de toplantıda, Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapıldığını belirterek, krizin askeri yöntemlere başvurulmadan çözülmesinden yana olduklarını dile getirdi.

Müttefiklerimiz hep engel oldu

  • Çavuşoğlu, S-400 alımı konusunda yapılan eleştirilere de tepki göstererek, “Türkiye hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğu zaman öncelikle NATO müttefiklerinden almak için çaba harcadı.
    Maalesef NATO müttefiklerimiz değişik bahanelerle veremediler. Rusya S-400 konusunda en iyi teklifi verdiği için Rusya ile mutabakat sağladık. Önümüzdeki süreçte Türkiye daha fazla hava savunma sistemine ihtiyaç duyuyor.
    Biz bu durumda farklı kaynaklardan savunma sitemi alacağız, almak zorundayız” dedi.
#Türkiye
#Rusya
#Katar
#Suriye
il y a 3 ans