|

'Dökme Kurşun'a notlarıyla meydan okudular

İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği Dökme Kurşun operasyonlarının üzerinden bir yıl geçti. Gazze hala yaralarını sarabilmiş değil. Fakat geçtiğimiz günlerde açıklanan üniversiteye giriş sınavlarının sonuçları Gazze'de bayram havası yaşanmasına sebep oldu. Saldırılarda enkaz altında kalan Hanan sözel bölümünde birincilik kazanırken, saldırılarda babası şehit olan Basma'da dereceye girdi. Gazze'deki mülteci kamplarında yaşayan Heniyye ise tüm zor şartlara rağmen yüz üzerinden 89 puan alarak büyük bir başarıya imza attı.

Yeni Şafak
16:50 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:53 - 10/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Dökme Kurşun adını verdiği operasyonlarla Gazze'yi yerle bir İsrail'e rağmen, katliamların yıldönümünde Gazze'de farklı bir sevinç yaşanıyor. Her yıl haziran ayında Filistin Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen üniversiteye giriş sınavlarının sonuçları açıklandı. Sonuçlar, Kudüs başta olmak üzere Filistin'in birçok bölgesinde bayram havasında kutlanırken, Gazze'deki sevinç çok daha farklı yaşanıyor.




80 bin öğrencinin 34 bini Gazze'den

Sınırlı sayıdaki üniversiteye girebilmek için kıyasıya yarışan öğrenciler için olduğu kadar aileleri için de oldukça önemli olan bu sınava, bu yıl 80 binin üzerinde öğrenci katıldı. Sınava Gazze'den katılan öğrenci sayısı ise 34 bin 697. Sınava katılan kız öğrenci oranı yüzde 53 olarak gerçekleşirken, sözel alanında birinciliği geçen yıl evine bomba isabet ettiği için enkaz altında kalan 17 yaşındaki Gazzeli Hanan Abdelgafur üstlendi.




Enkaz altından birinciliğe

Üniversite giriş sınavlarında sözel kategorisinde yüz üzerinden 98.1 alan Hanan, geçtiğimiz yıl gerçekleşen hava saldırılarında evine bomba isabet eden bomba nedeniyle annesiyle birlikte uyuduğu odada enkazın altında kalmıştı. Arap basınında yer alan haberlere göre geçtiğimiz yıl 23 Temmuz'da gerçekleşen saldırıdan sağ kurtulmayı başaran Hanan, “Öleceğini düşünüp şehadet getirmeye başladım, üzerimde betonlar vardı. Sonra bayılmışım. Bizi kurtardılar. Ben de bu sınava çok çalışarak yenilmediğimizi göstermek istedim" açıklamasında bulunuyor. 2014 yılındaki sınavda ise Hanan'ın ablası Henin 99.1 oranındaki sınav başarısıyla birinci olmuştu.




Başarısını şehit edilen babasına adadı

Gazze'nin Han Yunus bölgesinde yaşayan Basma Kevariğ ise İsrail saldırılarında babası şehit olan bir başka başarılı öğrenci. Basma, sınavdan yüz üzerinden 96.1 puan aldı ve istediği üniversiteye girebilmeye hakkı kazandı. Ancak Basma'nın babasıyla paylaşamadığı bu sevinci yarım kaldı. Sınav sonuçlarını aldıktan sonra şehit olan babasının mezarına giderek dua eden Basma, bu sınavda başarılı olacağına dair babasına verdiği sözü tutmanın buruk gururunu yaşıyor.




Görme engelli Heniyye mülteci kampından derece yaptı

Gazze'nin öğrenci sınavlarındaki iftiharlarından biri de Heniyye Ebu Şahma. Heniyye görme engelli ve tüm zorluklara rağmen sınavlarda 89.9 puan alarak büyük bir başarıya imza attı. Gazze'nin Han Yunus bölgesinin batısındaki bir mülteci kampında zor şartlar altında yaşayan Heniyye, sonuçtan ötürü çok mutlu. Bugüne dek gittiği tüm okullarda üstün başarı gösteren Heniyye, bu başarısıyla ablukanın kendilerini yenemediğini gösterdiğini söylüyor.



İsrail'in 8 Temmuz 2014 tarihinde Gazze'ye başlattığı saldırılar sırasında 2 bin 200 kişi öldürülmüş, 10 binden fazla kişi yaralanmıştı. 51 gün süren bombardıman sonucu 100 binden fazla Filistinli evsiz kaldı. Gazze'de ambargonun yol açtığı büyük zorluklara eklenen bu saldırının etkisiyle bölgede hayat çok daha fazla zorlaştı. Sınavlara katılan öğrenciler elektrik kesintileri, soğuk ve yiyecek sıkıntısına rağmen gösterdikleri bu başarı ile Gazze'nin gururu olmuş durumda.




---


için tıklayınız


#Gazze
#Dökme Kurşun
#İsrail
#Üniversite Giriş Sınavı
#başarı
9 yıl önce