|

Ecdat mirasına sahip çıkıyoruz

Türkiye, Lübnan’daki ecdat yadigarı eserlere sahip çıkıyor. TİKA Lübnan Koordinatörü Serhat Küçükkurt, Lübnan’da çok sayıda restorasyon projelerinin olduğunu belirterek, “Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1888 yılında inşa ettirilen Askeri Rüştiye Mektebi’ni de restore edeceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 02:30 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ecdat mirasına sahip çıkıyoruz
Ecdat mirasına sahip çıkıyoruz

Eski bir Osmanlı toprağı olan Lübnan’daki ecdat yadigarı eserlere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) sahip çıkıyor.TİKA Program Koordinatörü Serhat Küçükkurt, Lübnan’da yürütülen projeleri Yeni Şafak’a anlattı. Küçükkurt, Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümünde yapılmış Hamidiye Çeşmesi ile Trablus’taki saat kulesinin TİKA tarafından restore edildiğini hatırlattı. Lübnan’da çok sayıda projelerinin bulunduğunu ifade eden Küçükkurt, şunları söyledi:

SIRADA RÜŞTİYE MEKTEBİ VAR

“Ata yadigarı, dünya ortak kültürel mirası bu eserlerin restorasyonlarına başladık. Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1888 yılında inşa ettirilen Askeri Rüştiye Mektebi olarak kullanılan bina, bugün Şehit Müftü Hasan Halit Lisesi adıyla hizmet veriyor. Okul binası 1990’lı yıllarda tadilat geçirmiş. Ancak bu operasyon başarılı bir restorasyon tekniği ile yapılmadığı için gereği kadar korunamamış. Şu an bakıma ihtiyacı var. Binanın restorasyonunu önümüzdeki dönemde yapmayı planlıyoruz.”


Lübnan’da kültür, eğitim, sağlık, ekonomik, idari-sosyal altyapıların güçlendirilmesi ve su temini hizmetleri konusunda birçok proje yürüttüklerini kaydeden Küçükkurt, "Özel Türkmen motiflerinin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için atölye kurduk. Türkmen halıları dünyada marka olacak" dedi.


Saat kulesi restore edildi

TİKA, Lübnan’daki Sultan 2. Abdülhamid’in hatıralarını yaşatıyor. Lübnan’ın Trablus şehrindeki Hamidiye Saat Kulesi TİKA tarafından restore edilmişti. Şehrin sembolü haline gelen saat kulesi, geçen zaman içinde yıpranmış ve Lübnan iç savaşında da isabet eden kurşunlar nedeniyle duvarları, kapıları ve pencereleri büyük hasar görmüştü. Lübnan’da hala ayakta kalmayı başarmış birkaç eserden biri olan kule, TİKA tarafından restore edilerek gelecek nesillere taşındı.

#Askeri rüştiye
#Serhat Küçükkurt
#TİKA
7 yıl önce