|

El-Bab’da mülkiyet sorunu da çözülüyor

Türkiye’nin girişimleriyle el-Bab’da kurulan Tapu Müdürlüğü bölgede savaş sonrası yaşanacak mülkiyet karışıklığının önüne geçmek için çalışmalarına başladı. “Savaştan dolayı evlerini terk eden vatandaşların arsalarını, evlerini muhafaza ediyoruz” diyen Tapu Müdürü Muhammed El-Hac, yıkılan binaların enkazlarından tapu ve belge topladıklarını söyledi.

Yasemin Asan
04:00 - 22/03/2019 الجمعة
Güncelleme: 00:46 - 22/03/2019 الجمعة
Yeni Şafak
Bölgeden toplanan tapu kayıtları incelenerek, koruma altına alınıyor.
Bölgeden toplanan tapu kayıtları incelenerek, koruma altına alınıyor.

Türkiye’nin güvenli bölge formülü Suriye’de savaş sonrası yaşanacak mülkiyet karışıklığına karşı da çözüm oldu. Türkiye’nin önerisi ile kurulan el-Bab Tapu Dairesi Müdürü Muhammed el-Hac, güvenli bölgedeki tapu çalışmalarını Yeni Şafak’a anlattı. Türkiye’nin adım attığı yerlere huzur geldiğini söyleyen el-Hac, tapu dairesinin kurulmasının çok önemli olduğunu belirtti: "Tapu kütük kayıtlarının yeniden toplanması ile savaş sonrası ortaya çıkacak ikinci bir iç karışıklığı önleyeceğiz. Savaştan dolayı evlerini terk eden vatandaşların arsalarını, evlerini muhafaza edeceğiz. Kargaşa çıkmayacak. Tapu kayıtları devletin bütün kurumlarına yardımcı olacak. İmar çalışmalarına çözüm olacak. Bize gelenlerin yüzde 70’inin sorunu çözüyoruz. Yardımcı olamadığımız yüzde 30’luk bölümün nedeni ise belgelerin kayıp olması."


TÜRK YETKİLİLERİN ÖNERİSİ İLE AÇTIK

El-Bab güvenli hale geldikten sonra Türk yetkililerin tapu kayıtlarını yeniden toplamalarını önerdiğini söyleyen El-Hac, "Biz de Türk kardeşlerimizin önerisi sayesinde tapu kütük kayıtlarını toplamaya karar verdik. Gaziantep Tapu Kadastro Dairesi bize başta lojistik olmak üzere her türlü desteği sağladı ve yardımcı oldu. Ondan sonra da El-Bab Tapu Dairesi’ni açtık. El-Bab’taki eski tapu memurlarına ulaştık. Eski tapu belgelerini topladık. Bazı tapu çalışanlarında tapu kayıtlarının elektronik kopyaları vardı. Şu an onlar üzerinde çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

ENKAZ ALTINDAN BELGE TOPLUYORUZ

  • Terör örgütlerinin yıktıkları binaların enkazları altında tek tek belge aradıklarını anlatan El-Hac, şöyle konuştu: "Tozların arasından belgeleri kurtarmaya çalıştık. Sahipsiz evlerde belgeleri topluyoruz. Maliye dairesinde arşiv bulduk. Şu an onun üzerinde çalışıyoruz. Belgeleri birleştiriyoruz. Nüfustan alınan kimliklere göre o mülk sahibi mi, değil mi diye teyit ediyoruz. Elinde tapusu bulunan insanlar geldiğinde o tapuyu inceliyoruz, yüzde yüz emin olduğumuz zaman tapu belgesini yeniden düzenliyoruz yoksa o belgeyi vermiyoruz."

BELGELERİ MÜNBİÇ’E KAÇIRDILAR

El-Bab’dan terör örgütü PKK/PYD-YPG ile DEAŞ’ın kaçarken tapu arşivlerini de götürdüğünü söyleyen El-Hac, "Bu arşivleri Münbiç’e kaçırdılar. Türk kardeşlerimiz, Münbiç’e kaçırılan dosyaların terör örgütünden alınacağının sözünü verdiler. Türkiye, Münbiç’e operasyon düzenlediği zaman o belgeleri de terör örgütünün elinden kurtaracak" şeklinde konuştu.

#el-Bab
#Tapu
#Muhammed El-Hac
٪d سنوات قبل