|

Elçiler kovuldu

Türkiye, Sünni ve Şii din adamlarının idamı ile S.Arabistan elçiliğinin yakılmasının ardından “mezhep çatışması”na doğru giden Riyad-Tahran gerilimini endişeyle izliyor. İki ülkeye itidal çağrısında bulunacak olan Ankara, “Gerilim herkese kaybettirir” mesajı verecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/01/2016 Salı
Güncelleme: 11:32 - 5/01/2016 Salı
Yeni Şafak

Tahran Büyükelçiliği ateşe verilen Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Bahreyn ve Sudan, İran ile olan diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. Birleşik Arap Emirlikleri ise diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı aldı. Bahreyn, İran ile diplomatik ilişkilerinin kesilmesine ve İranlı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanınmasına karar verildiğini açıkladı.


Sudan'ın, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile tüm diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığı bildirildi. Suudi Arabistan vatandaşlarına İran'a gitme yasağı koydu. Riyad, İran ile tüm ticari ilişkilerin de kesileceğini ve uçak seferlerinin durdurulacağını da açıkladı.



ARABULUCULUK YOK


Yetkililerin verdiği bilgiye göre Ankara, “mezhep çatışması"na karşı hassasiyetini koruyacak, diplomatik ilişkilerin devam etmesini tavsiye edecek. Türkiye bunun dışında müdahil olmak istemiyor. “Tansiyonun yükselmemesi için çağrı yapılır" diyen yetkililer arabuluculuk gibi bir durumun ise şu an gündemde olmadığını söyledi.



YARGILAMA ADİL OLMALITürkiye'nin adil yargılama konusuna da dikkat çekmesi bekleniyor. Riyad-Tahran geriliminin Suriye'de siyasi çözüm için devam eden görüşmeleri olumsuz etkileme riski de bulunuyor. Tahran yönetiminin yeni gelişmeler üzerine, Suriye'de varılan mutabakata karşı tutumunu değiştirebileceği ifade ediliyor.


GERİLİM BAHANESİ


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, Riyad yönetiminin Tahran'la diplomatik ilişkileri keserek, dikkatleri iç sorunlardan başka yöne çekmeyi amaçladığını iddia etti. “Suudi Arabistan varlığını tansiyonun devam etmesinde görüyor" diyen Ensari, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yönelik saldırılar hakkında, “Dünyada bu tür olaylar ilk kez yaşanmıyor. Önemli olan, ev sahibi hükümetin diplomatlar ve diplomatik mekanların güvenliği için uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmesidir" diye konuştu. Ensari, ülkesinin diplomatik mekanların korunmasına yönelik uluslararası yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunarak, “Ancak Suudi Arabistan, bu konuyu çatışma ve tansiyonu artırma bahanesi olarak kullandı" dedi.



LONDRA: SAKİN OLUN


İngiltere'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Elwood, taraflara, “kendilerine hakim olma ve sorumluluk sergileme" çağrısı yaptı. Elwood “Bu durumu suistimal etmek ve mezhep gerilimini tırmandırmak isteyecekler var. Bu, bölgedeki büyük çoğunluğun dileklerinin hilafına olur." dedi.



ŞİDDET SARMALI


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr ile yaptığı telefon görüşmesinde, idamlar karşısında İslam dünyasında mezhepsel şiddetin tırmanma riskine dikkat çekti. “Bölge ve ötesinde şiddeti besleyebilecek eylemlerden kaçınılması" çağrısı yapan AB Yüksek Temsilcisi, “ayrıca tüm bölgesel güçlerin halihazırda istikrarsız olan durum karşısında sorumluluk içinde hareket etmesinin beklendiğini" vurguladı.



Sadr yanlıları sokaklara döküldü




Şii lider Şeyh Nemr Bakır el-Nemr'in Suudi Arabistan'da idam edilmesi, Irak'ın başkenti Bağdat'ta binlerce insan tarafından protesto edildi. Binlerce Şii Sadr Hareketi mensubu, Nemr'in idamını kınayarak, Suudi Arabistan'ın Bağdat'taki Büyükelçiliği'nin kapatılmasını istedi. Suudi Arabistan'ın Bağdat Büyükelçisi'nin bulunduğu Reşit Oteli'ne girmeye çalışan göstericilere güvenlik güçleri engel olurken, İsrail, İngiltere ve ABD bayraklarıyla, Suudi Arabistan Kralı ve Dışişleri Bakanı'nın posterleri, protestocular tarafından yakıldı.



Devriye aracına silahlı saldırı




Suudi Arabistan'ın El-Katif kentinde devriye polis aracına düzenlenen silahlı saldırıda bir sivil hayatını kaybetti, bir çocuk yaralandı. Suudi Arabistan haber ajansı SPA'nın haberine göre, önceki gün idam edilen Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in memleketi olan Katif kentinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından polislere yönelik saldırı gerçekleştirildi. Olay yerinde bulunan bir sivil yaşamını yitirirken, bir çocuk da yaralandı.



Cameron dilini yuttu




İngiltere Başbakanı David Cameron, Suudi Arabistan'daki idamlara sessiz kalmakla eleştirildi. İngiltere basını, Cameron'ın toplu idamı görmemezlikten geldiği için büyük eleştirilere maruz kaldığını yazdı. İnsan Hakları savunucuları, başbakanın biran önce halk önünde olayı kınamasını beklediklerini ifade etti.



'Üyelikten çıkarılsın'




Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesini desteklediğini duyurdu. Açıklamada, Arap Birliği'nin de İran'ın düşmanca tavrına karşılık vermesi ve teröre destek verdiği için İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT) çıkarılması talep edildi.



Zindandan mektup var




İran'ın hakkında idam kararı verdiği içlerinde imam ve vaizlerin de bulunduğu 27 Sünni tutuklu Tahran'ın önümüzdeki günlerde infaz dalgasına hazırlandığına yönelik bir mektup kaleme aldı. “Sunniprisonersiran" adlı internet sitesinin haberine göre Rajai Shahr hapishanesinden gizlice gönderilen mektupta şöyle denildi: Yardım için son çağrı! Bu, Rajai Shahr hapishanesindeki Sünni tutuklulardan saygın alimlere, karar alıcılar, ve Müslümanların durumunu umursayan tüm insanlara açık bir mesajdır. Vaizlere, ilim öğrencilerine, İran'ın ve dünyanın tüm Sünnilerine, Allah'n bereketi üzerinize olsun.



İNFAZLARI DURDURUN


Son yıllarda haksız bir dizi infazdan sonra, İran rejiminin 27 Sünniyi de infaz için darağacına göndermeye hazırlandığını söyleyebiliriz. Halihazırda infazların son dalgasında 12 genç idam edilmişti. Bunun için, önce Allah'tan yardım diledikten sonra, alim ve vaizlerle birlikte tüm Sünnilerden, baskıcı hükümete karşı birleşmek ve katliamlarını önlemek için yardım bekliyoruz.






#Suudi Arabistan
#iran
#mezhep savaşları
8 yıl önce