|

Ellerinizi Libya’dan çekin

ABD’nin Libya’da darbe yapmaya çalışan eski ordu komutanı Hafter’e destek açıklaması ülkede sert tepkiyle karşılandı. Sokağa dökülen Libyalılar, “Ellerinizi üzerimizden çekin” çağrısı yaptı. Hafter’in Trablus’a saldırılarında sivil yerleşim bölgeleri bombalanıyor. Trablus ve çevresindeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 220’ye ulaştı.

Haber Merkezi
04:00 - 21/04/2019 Pazar
Güncelleme: 01:55 - 21/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Libyalılar sokağa döküldü.
Libyalılar sokağa döküldü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter ile destek görüşmesi yaptığının açıklanması sonrası Libya halkı, Ulual Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolündeki başkent Trablus’ta ve Misrata kentinde sokaklara döküldü.


ÖFKEYLE KARŞILANDI

El Cezire muhabiri Mahmud Abdelvahid, Trump’ın Hafter ile görüşmesinin ve Hafter’e destek açıklaması yapmasının halk arasında büyük bir öfkeyle karşılandığını söyledi. Abdelvahid, “İnsanlar çok sinirli. Binlerce kişi uluslararası topluma, Hafter’e destek vermeyi bırakmaları için çağrıda bulunuyor” ifadelerini kullandı. Bir gösterici, “Trump’ın araması hiçbir şey ifade etmiyor ancak ona cevap vereceğiz” dedi. Beyaz Saray’dan önceki akşam yapılan açıklamada Trump ve Hafter’in 15 Nisan’da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtilmişti. Açıklamada, “ABD Başkanı, Mareşal Hafter’in terörle mücadelede ve Libya’nın petrol kaynaklarını güvenliğe almadaki önemli rolünü tanıyor” vurgusu yapılmıştı.


SAVAŞ SUÇLUSU

Hafter’in Trablus’a yönelik saldırılarını da kınayan göstericiler, sivil yerleşim bölgelerini bombaladığı için Hafter’in “savaş suçlusu” olarak yargılanmasını istedi. Göstericiler, “Hafter Savaş Suçlusu”, “Askeri yönetime hayır” yazan dövizler taşıdı.

HAFTER’E DESTEK SAVAŞ İLANI

Trablus’taki Şehitler Meydanı’nda toplanan binlerce göstericinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ve Birleşik Arap Emirlikleri liderlerinin fotoğraflarının bulunduğu ve altında “Ellerinizi üzerimizden çekin”, “Hafter’e destek vermek savaş ilanıdır” yazılı dövizler taşıması dikkati çekti. Öte yandan, Libya’nın başkenti Trablus ve çevresindeki çatışmalarda ölenlerin sayısının 220’ye, yaralıların bin 66’ya yükseldiği duyuruldu.

  • Müttefiklerden hava desteği
  • Hafter’in sözcüsü General Abdesselam el-Hassi, başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerine yönelik hava saldırılara müttefik ülkelerin de destek verdiğini açıkladı. Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında konuşan el Hassi, başkentin güneyindeki UMH güçlerine “dostça hava saldırıları” düzenlendiğini söyledi. Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri Hafter’in en büyük bölgesel müttefiklerinin Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olduğu biliniyor.
#​ABD
#Libya
#Abdesselam el-Hassi
5 yıl önce