|

Emperyal iştahı kabardı

Afrika’da terör ve silahlı çatışma nedeniyle artan güç boşluğu Berlin’in iştahını kabarttı. Mali’deki asker sayısını artıran Almanya terör ve mülteci akınını durdurma bahanesiyle Alman ordusunu Libya’ya da göndermeye hazırlanırken harekete geçmek için Libya birlik hükümetinin ‘ricasını" bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2016 Salı
Güncelleme: 22:28 - 18/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Almanya Ortadoğu ve Afrika'da agresif bir dış politikaya yöneliyor. Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Afrika'daki 'terör ekseni'ne karşı uyararak, IŞİD'in Orta Afrika'daki Boko Haram'la bağlantı kurmaya çalıştığını söyledi. IŞİD'in bunu başarması halinde bir 'terör ekseni' oluşacağını ve bunun Afrika'nın bir kısmını istikrarsızlığa sürükleyerek yeni bir mülteci akınına neden olacağını ileri süren Ursula von der Leyen buna izin vermemeleri gerektiğini belirtti. Afrika'daki bu tehlikeli gelişmeyi önlemek için Libya'da istikrarın sağlanması gerektiğini ifade eden Von der Leyen, Alman Federal Ordusunun bölgede görev yapabileceğini kaydetti.



LİBYA'DAN RİCA BEKLİYOR


'Bild' gazetesine konuşan Von der Leyen, Libya'da işlevini yerine getiren bir hükümet kurulmasının elzem olduğunu, bu hükümetin hukuku ve düzeni uygulayabilmesi için hızlı bir şekilde yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Von der Leyen daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Libya birlik hükümetinin Uluslararası camiadan 'rica' etmesi halinde Federal Ordunun bölgede görev yapmaya hazır olduğunu belirtmişti. Haftalık 'Spiegel' dergisi bu ayın başında, Alman askerlerinin İtalyan askerleriyle birlikte Tunus'ta Libyalı askerleri eğittiğini duyurdu.



MALİ'YE 550 ASKER


Alman Federal hükümeti, Ocak ayının ilk haftasında Mali ve Irak'taki asker sayısının artırılarak, toplam 550 asker daha gönderilmesini kararlaştırmıştı. İlk defa Mali'nin kuzeyine de asker gönderme kararı alan Almanya, buradaki 'Minusma' adı verilen BM birliklerine katılan Alman asker sayısını 650'ye yükseltti.alman subayları erbil'deAlman Savunma Bakanı, Mali'de terör gruplarının, insan kaçakçılarının ve organize suç çetelerinin, barışı engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını, askerlerin de görevlerini bu tehlikenin içinde sürdürdüklerini belirtmişti. Öte yandan Alman askeri uzmanlar, Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de, geçen yılın sonundan bu yana peşmergeleri de eğitiyorlar.



Küstahça asimilasyon






Almanya'nın güneyindeki Bavyera Eyaletinin muhafazakar partisi CSU, eyalet anayasasında değişiklik yapılmasını istiyor. Parti Fraksiyon Başkanı Thomas Kreuzer, 'Münchner Merkur' isimli gazeteye verdiği demeçte, öncü kültürün Alman dilini öğrenip konuşmak, Alman geleneklerini kabul etmek ve hoşgörünün ne anlama geldiğini bilerek uygulamak anlamını taşıdığını söyledi. Anayasada değişiklik yapılabilmesi için Eyalet Parlamentosunda üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor.



#Almanya
#Alman Federal hükümeti
#dış politika
#Ursula von der Leyen
#libya
8 yıl önce