|

Endonezya facianın sorumlularını arıyor

Endonezyalılar hafta sonu oynanan futbol müsabakası sonrası meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden 125 kişinin yasını tutmaya devam ediyor. Ülkenin tek gündemi izdihama sebep olan kişilerin adalete teslim edilmesi.

02:37 - 4/10/2022 Salı
Güncelleme: 02:43 - 4/10/2022 Salı
Yeni Şafak
​Endonezya facianın sorumlularını arıyor
​Endonezya facianın sorumlularını arıyor

Endonezya'da yaşanan son 40 yılın en büyük futbol faciasının ardından halk sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor. Güvenlik yetkilileri olayda iki polis memurunun da yaşamını yitirdiğini hatırlatarak yaşananları bir isyan olarak nitelese de kamuoyu meydana gelen trajedinin arkasında taraftarların taşkınlıklarına verilen aşırı tepkinin ve kapalı alanda sıkılan biber gazının yattığına inanıyor. Başkent Cakarta'da bir araya gelen futbolseverler, ülkenin en büyük stadı Gelora Bung Karno'nun önünde toplanarak faciaya neden olan yetkilileri 'katil' olmakla suçladı.

SORUMLULAR ARAŞTIRILACAK

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken insan hakları grupları olayın bağımsız bir komisyon tarafından incelenmesi gerektiğini ve memurların kapalı bir alanda göz yaşartıcı gaz kullanmaktan sorumlu tutulması gerektiğini açıkladı. Endonezya Güvenlik Bakanı Mohammad Mahfud, olayın soruşturmasını içinde hükümet yetkilileri, analistler, bakanlık temsilcileri, futbol organizasyonu yetkilileri, akademisyenler ve medya üyelerinden oluşacak bir kurulun üstleneceğini duyurdu. Arema FC'nin Şilili teknik direktörü, taraftarların futbolcuların kollarında yaşamını yitirdiğini belirterek "Polisin kapalı alanda biber gazı sıkarak haddini aştığını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Doğu Java eyaletinin Malang şehrindeki Kanjuruhan Stadyumu'nda Persebaya Surabaya takımının Arema Malang'ı 3-2 yendiği lig maçı sonrası iki rakibin taraftarları arasında kavga çıkmış, yüzlerce taraftar, arbedeye müdahale eden polisin kullandığı biber gazından korunmak için çıkış kapısına koşmuştu. Yaşanan kaosta nefessiz kalarak boğulanlar ve ezilenler olmuştu. Stadyumda çıkan olaylarda 125 taraftar hayatını kaybetmiş, 300'den fazla taraftar da yaralanmıştı.

YAS SÜRÜYOR

Hayatını kaybeden taraftarlar için ülkenin birçok yerinde anma törenleri düzenleniyor. Olayın meydana geldiği stat da bu törenlerden birine ev sahipliği yaptı. Katılım sağlayan futbolcular izdihamın yaşandığı noktaya çiçekler koyduktan sonra dua etti.

#Endonezya
#Futbol
#Malang
2 yıl önce