|

Endonezya ve Japonya ilişkiler gelişiyor

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bir araya geldi. Marsudi: "Görüşmeler iki ülkenin menfaatleri doğrultusunda çok olumlu geçti" dedi. Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Masudi'nin Endonezya temasları sırasında, iki ülke arasında savunma sanayi ve denizcilik alanlarında anlaşmalar imzalandı.

Yeni Şafak
14:35 - 18/12/2015 Friday
Güncelleme: 13:09 - 18/12/2015 Friday
AA

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Japonya'daki temasları çerçevesinde yapılan görüşmelerin, iki ülkenin menfaatleri doğrultusunda çok olumlu geçtiğini söyledi.



Japonya'ya resmi ziyarette bulunan Marsudi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya geldi.



JakartaGlobe'ın haberinde, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno, Abe ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "İkili görüşmeler iki ülkenin menfaatleri doğrultusuna oldukça olumlu geçti. Görüşmeler sadece iki ülke için değil, bölgenin refah ve istikrarı ile barışına katkıda bulunacaktır" dedi.



Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Endonezya'nın, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) içinde oynadığı rolün takdire şayan olduğunu ifade ederek, "Bu durum, Endonezya-Japonya ilişkilerinin güçlendirilmesine katkıda bulunuyor" diye konuştu.



Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Masudi'nin Endonezya temasları sırasında, iki ülke arasında savunma sanayi ve denizcilik alanlarında anlaşmalar imzalandı.



Görüşmelerde ayrıca Endonezya, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu olan, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı ada ve adacıklar meselesinin ele alındığı belirtildi.



Endonezya ve Japonya'nın bölgede terörle mücadele konusunda ortak hareket etme kararı aldığı da bildirildi.



Japonya, Endonezya'ya en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. İki ülke arasında geçen sene 40 milyar dolarlık ticaret yapıldı.

#Endonezya
#Japonya
#Retno Marsudi
#Şinzo Abe
8 years ago