|

Erdoğan Vatikan'da: Kimlerle görüşecek, dosyasında neler var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katoliklerin Ruhani Lideri Papa Francis ile görüşmek üzere Vatikan'a gitti. Erdoğan, yoğun diplomasi trafiğinde önemli isimlerle bir araya gelecek. Gündem maddelerinin ilk sıralarında ise Kudüs yer alıyor. Erdoğan'ın ziyareti, 59 yıl aradan sonra Türkiye'den Vatikan'a yapılan ilk Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Yeni Şafak
10:10 - 5/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:27 - 5/02/2018 Pazartesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Papa Francis'in görüşmesi başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Papa Francis'in görüşmesi başladı.

Cumhurbaşkanlığından Erdoğan-Papa görüşmesine dair açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada görüşmede ABD yönetimine Kudüs kararının sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildiği belirtildi.

Erdoğan ile Papa görüşmede, Kudüs'ün, BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladılar.

İslamofobi ile ortak mücadele vurgusu

Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinildiği, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu vurgulandı. Ayrıca İslam'ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği de belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile TSİ 21.24'te İtalya'nın başkenti Roma'ya geldi.

Erdoğan-Papa görüşmesi 1 saat sürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmesi sona erdi. Görüşme, 1 saat sürdü.

İtalyanca "Buongiorno" diyen Papa'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "How are you" sözleriyle karşılık verdi.

"Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, basın mensupları önünde el sıkışarak, baş başa görüşmenin yapıldığı Kütüphane Salonu'na geçti.


Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Roma'ya geldi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vatikan programı şöyle:

  • 5 ŞUBAT 2018, PAZARTESİ
  • 09.25 (TSİ: 11.25) Cumhurbaşkanı Erdoğan Papa Fransuva tarafından karşılanacak.
  • 09.30 (TSİ: 11.30) Papa Fransuva ile başbaşa görüşme
  • 10.30 (TSİ: 12.30) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin’i kabul edecek.
  • 13.30 (TSİ: 15.30) İtalya Cumhurbaşkanı ile başbaşa görüşme ve Heyetlerarası Çalışma Yemeği
  • 16.00 (TSİ: 18.00) İtalya Başbakanı’nı kabul
  • 19.00–20.30 (TSİ: 21.00-22.30) Önde gelen İtalyan şirketlerinin Yöneticileri ile Yemekli Toplantı

Ana gündem maddesi Kudüs

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Papa ile görüşmesinde, Türkiye-Vatikan ilişkileri, Kudüs'le ilgili gelişmeler, bölgesel sorunlar, Suriye'de yaşanan insanlık trajedisi, terör, yabancı ve İslam düşmanlığıyla mücadele gibi konular ele alınacak.

Erdoğan ve Papa, geçen yıl 2 defa telefonda görüştü

Erdoğan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı öncesi ve sonrasında yoğun bir telefon diplomasisi yürütmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,
7 Aralık 2017'de Atina'da bulunduğu sırada, Kudüs'teki son gelişmelere ilişkin ilk telefon görüşmesini Katoliklerin ruhani lideri Papa ile yapmıştı. Söz konusu görüşmede, Kudüs'ün Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal olduğu, bu kentin statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü teşebbüsten uzak durulması gerektiği vurgulanmıştı.

Görüşmede ayrıca Türkiye ve Vatikan arasındaki iyi ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştı.

Türkiye'ye ilk Papa ziyareti 1967 yılında oldu

Vatikan'a Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret 1959 yılında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Bayar tarafından yapılmıştı.

  • Bayar, Papa 23. Jean ile bir araya gelmiş, ardından 11 Nisan 1960'da diplomatik ilişkiler kurmuştu. Karşılıklı olarak büyükelçilikler açılması kararlaştırılmış, 1962'de de Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği faaliyete başlamıştı.

Türkiye'ye ilk Papa ziyareti ise 1967 yılında 6. Paul tarafından gerçekleştirilmişti. Daha sonra, 1979 yılında Papa 2. Jean Paul, 2006 yılında 16. Benedikt ve son olarak 28-30 Kasım 2014'te Papa Fransuva Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Vatikan'ın devlet yapısı nasıl?

Vatikan'da "Papa", devlet başkanı olmakla birlikte, devlet işleri esas itibarıyla Papa'nın yakın çalışma çevresini oluşturan Devlet Sekreterliği tarafından yerine getiriliyor.

Devlet Sekreterliği, Devlet Sekreteri/Başbakan ve Genel İşler Sekreteri/Başbakan Yardımcısı ile Devletlerle İlişkiler Sekreteri/Dışişleri Bakanından oluşuyor.

Bunların dışında dini, sosyal, kültürel ve kilise yönetimine ilişkin alanlarda 9 kongregasyon ve 13 konsey diğer bakanlıkları oluşturuyor.

Vatikan'da "Kardinal"lerden sonra "Piskopos" seviyesinde bir ruhban sınıfı geliyor. Bunların sayısı ise yaklaşık 4 bin.

Roma'da Erdoğan için 'yeşil bölge' ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Papa Franciscus'un davetlisi olarak Vatikan'a yapacağı iki günlük resmi ziyaret dolayısıyla Roma'da güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan şehirden ayrılana kadar Roma'da yaklaşık 3 bin 500 kolluk kuvveti görev yapacak.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişinden saatler önce şehirde en yüksek seviyeye çıkarılan güvenlik önlemleri çerçevesinde Roma'da bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Rotaların güvenliği hem polis kuvvetleriyle hem de güvenlik kamera sistemleriyle her an takip edilerek sağlanıyor.

#Erdoğan
#Vatikan
#Roma
#İtalya
6 yıl önce