|

Eski büyğükelçiden Kerry'e mektup

Eski Şam Büyükelçi Robert Ford, ABD Dışişleri Bakanı Kerry için bir mektup kaleme aldı. Ford, Kerry'e gönderdiği mektupta Suriye'de kalıcı ateşkes için bağımsız bir uluslararası denetim gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
12:25 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:46 - 10/12/2015 Perşembe
AA

ABD'nin 2011-2014 yılları arasında Şam büyükelçiliğini yapan Robert Ford, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye gönderdiği mektupta, Suriye'de kalıcı ateşkes için bağımsız bir uluslararası denetim gücüne ihtiyaç olduğunu kaydetti.



Mektubuna, Kerry'nin, Suriye'deki iç savaşı sona erdirmek amacıyla tarafları bir araya getirme ve DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyon oluşturma yolunda en çok çaba gösteren kişilerden biri olduğunu ifade ederek başlayan emekli büyükelçi Ford, Obama yönetimini, bazı temel düzenlemeler yapmazsa Suriye konusunda "çıkmaz sokağa" gireceği konusunda uyarmak istediğini belirtti.



Daha önce, 2011 sonunda Arap Ligi, 2012 yılında da BM gözetiminde varılan ateşkes anlaşmasının çok kısa sürede bozulduğunu anımsatan Ford, bunların yeteri kadar etkili yaptırım gücü sunmadığı için kolayca bozulduğunu savundu.



Arap Ligi'nin, 2011'de, sahada ateşkesi bozan tarafları tespit için yeterli imkanı olmasına rağmen hiçbir adım atmadığını iddia eden eski Şam büyükelçisi, dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da 2012'de BM Gözlemci Misyonu Başkanı General Robert Mood ve 300 kişilik silahsız gözlemciyi ülkeye göndermekten başka bir şey yapamadığını vurguladı.



#Eski Şam Büyükelçi Robert Ford
#Kerry
8 yıl önce