|

Faşizm yarışı

Hollanda’daki faşizm yarışı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçağının Rotterdam’a inişine engel oldu. Aşırı sağcı PVV lideri Geert Wilders’in önlenemeyen yükselişi karşında, faşizm yarışına katılan Başbakan Mark Rutte, Çavuşoğlu’nun Hollanda’da Türk vatandaşlarıyla buluşmasını yasaklayan karara imza attı. Bir diğer skandal karar ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ın Rotterdam Başkonsolosluğuna girişinin engellenmesi oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 12/03/2017 Pazar
Güncelleme: 05:05 - 12/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Rutte, Wilders
Rutte, Wilders

Almanya ve Avusturya'dan sonra Türk yetkililerin Avrupa'da Türk vatandaşlarıyla buluşmasını engelleyen ülkeler arasına Hollanda da katıldı.



Açık bir davetle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iştirakiyle dün Hollanda'da bir kamusal toplantı düzenleneceği duyuruldu. Ankara ile Lahey arasındaki miting krizini çözmek için görüşme trafiğinin sürdüğü saatlerde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında, Hollanda'nın uçuşunu iptal ettiği takdirde Türkiye'nin, karşı yaptırım uygulayacağını belirtti.



GEREKÇE KAMUSAL HUZUR


Ancak bu süreçte “kamusal huzur ve güvenlik sorunları" gerekçe göstern Hollanda hükümeti, Çavuşoğlu'nun iniş iznini iptal ettiği belirtildi. Terör örgütleri PKK, DHKP-C ve FETÖ'nün faaliyetlerine göz yuman Hollanda hükümeti, Çavuşoğlu'nun mitingini yasaklayarak, aşırı milliyetçi cephe ve aşırı sağcı PVV'nin başlattığı faşizm yarışında boy göstermiş oldu.



Bakanlar Kurulu toplantısında Çavuşoğlu'nun konuya ilişkin bir sunun yapacağı ve Hollanda hükümetinin krizi tırmandırma nedenlerini aktaracağı öğrenildi. Diğer taraftan Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin de bu hafta içinde Hollanda'ya ilişkin, ekonomik veriler ve siyasi riskler haritası çıkaracağı belirtiliyor.



FETÖ'CÜLERE SESSİZ KALDI


Hollanda hükümeti, FETÖ mensuplarının daha önce deşifre olmuş yapılarını bir kenara bırakarak, daha üç hafta önce kurdukları ve kamuoyuna bağımsız olduğu imajı vermeye çalıştıkları “Sosyal Araştırmalar Enstitüsü" adı altında kurdukları ve faaliyetlerini yeni dönemde bu yapı üzerinden sürdürmeleri için gereken tüm alt yapıyı sağladığı ve çalışmalarına izin verdiği ortaya çıktı. Hollanda hükümetinin mali destek sağladığı yapının, ilk faaliyeti ise 13 Mart'ta yani yarın Nieuwspoort medya merkezinde bazı gazeteci, STK temsilcileri ve akademisyenleriyle bir araya geleceği bir toplantı olacağı belirtiliyor.



PKK, HUZURU BOZMUYOR!


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun toplantısını “kamusal huzur ve güvenlik sorunları" gerekçesi ile engelleyen Hollanda hükümeti, 2016'da terör örgütlerinin organizasyonlarına sessiz kaldı. PKK'nın Hollanda'nın Rotterdam ve Lahey kentlerinde geçtiğimiz yıl 16 toplantısına izin veren Hollanda hükümeti, DHKP-C'nin 2016'da 2 toplantısına güvenli sağlayarak sessiz kaldığı belirlendi. Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nin (IND) geçen ay 621 FETÖ mensubuna siyasi oturum izni verdiği belirtildi.





  • Bu işe Wilders' sevindi
  • Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Hollanda'nın Çavuşoğlu'nun iniş iznini iptal etmesini memnuniyetle karşıladı. Wilders, Twitter üzerinden kararın PVV sayesinde alındığını kaydetti. Wilders, “Harika! PVV olmadan bu karar alınamazdı. Rutte sadece PVV bastırdığı ve seçim yaklaştığı için bu kararı alma cesareti gösterebildi" ifadelerini kullandı.
  • Söz konusu diplomatik anlaşmazlık, Hollanda'da 15 Mart'ta gerçekleşecek Parlamento alt kanadına ilişkin seçimler öncesinde yaşanıyor. Seçim kampanyasına kimlik meseleleri damga vururken İslam karşıtı milletvekili Geert Wilders güçlü kazanımlar elde ediyor.
#Faşizm
#Hollanda
#Almanya
7 yıl önce