|

Foreign Policy: Erdoğan öldürülmeliydi

Cuma akşamı ordu içerisindeki FETÖ'cü bir grup cuntacının başlattığı darbe kalkışması Batı medyasında ele alınmaya devam ediyor. Amerika'nın tanınmış dergilerinden Foreign Policy'de bugün yayınlanan analizde darbe kalkışmasının başarısız olmasının nedenini 'liderin öldürülememesine' bağlayarak Erdoğan düşmanlığını gözler önüne serdi.

Yeni Şafak
15:04 - 18/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:40 - 18/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Foreign Policy dergisinde yayınlanan Edward Luttwak imzalı yazıda FETÖ'cü cuntanın neden başarısız olduğu ile ilgili bir analize yer veriliyor. Analizde 'Başarılı bir askeri darbe için ne gerekir?' diye soran Luttwak 'Önce lider öldürülmeliydi' cevabını veriyor.



Yazıda Türkiye'deki darbecilerin, darbeyi gerçekleştirmek için tanklara, silahlara ve her türlü atıl araca sahip olduğunu ve darbe için iyi de bir stratejilerinin de olduğunu belirtiliyor. Ancak iyi bir sonuç için darbenin bir numaralı kuralının ya liderin gözaltına alınması ya da öldürülmesinin gerektiğini söyleyerek Türkiye'ye ve Erdoğan'a olan düşmanlığını gösteriyor. Yazıda darbecilerden aktivist diye bahseden Edward, darbenin başarısız olmasından cuntacıların strateji eksikliğini sorumlu tutuyor.



Edward Luttwark söz konusu analizde Erdoğan'ın kafasında İslami bir Cumhuriyet inşa etmek olduğunu ve bu yüzden Mustafa Kemal'in kurduğu laik ülkeyi değiştirmeye çalıştığını iddia ediyor. Erdoğan'ın ülkede otoriter bir rejim kurmaya çalıştığını ve bu durumunun uzun süre devam edemeyeceğini belirten Luttwark, Batının ve darbeye karşı Erdoğan'a destek veren muhalefetin bunu anlaması gerektiğini savunuyor.



#Foreign Policy
#Amerika
#Darbe
8 yıl önce