|

Fransa hafta sonu yine sarı

Fransa’da hükümetin vaatlerini yetersiz bulan onbinlerce “Sarı Yelekli” tekrar sokağa döküldü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “gösterileri iptal” ve “düzen” çağrısına rağmen ülke genelindeki cadde ve yollarda 199 blokaj eylemi yapıldı. Polisin göstericilere sert müdahalelerinde 168 kişi gözaltına alındı.

Haber Merkezi
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 02:45 - 16/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
“Sarı Yelekliler” başta Paris olmak üzere ülke genelinde tekrar sokağa döküldü.
“Sarı Yelekliler” başta Paris olmak üzere ülke genelinde tekrar sokağa döküldü.

Fransa’da hükümetin vaatlerini yetersiz bulan “Sarı Yelekliler” başta Paris olmak üzere ülke genelinde tekrar sokağa döküldü. Eylemciler, gösterilerin beşinci haftasında bir kez daha Paris’te Şanzelize Caddesi ve Opera Meydanı’nda toplanarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimini istifaya çağırdı. Polis tarafından çevrelenen göstericiler barikatları aşmaya çalışınca arbede çıktı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği göstericilerden en az 168’i gözaltına alındı.


199 BLOKAJ EYLEMİ

Polis diğer kentlerde de devam eden gösterilerde onbinlerce kişinin katıldığını duyururken, ülke genelindeki cadde ve yollarda 199 blokaj eyleminin yapıldığı kaydedildi. Alınan güvenlik önlemleri kapsamında ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yaparken, Paris’i 8 bin polis ile 14 zırhlı araç koruyor. Gösteri nedeniyle Şanzelize Caddesi ve çevresindeki mağaza ve restoranlar kepenkleri indirirken, çok sayıda metro hattı da kapatıldı.


MACRON’DAN ‘DÜZEN’ ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Sarı Yeleklilerin” dünkü gösterisi öncesi “sükunet” ve “düzen” çağrısı yaptı. Macron,”Ülkemizin sükunete, düzene ihtiyacı var. Yeniden normal olarak işlemesi gerekiyor” diye konuştu.

DÖRT GÖSTERİCİ CAN VERDİ

17 Kasım’da başlayarak Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen “Sarı Yelekliler”in eylemleri, ülkede son ayılların en şiddetli protestosu haline geldi. Macron, “Sarı Yeleklilerin” protestoları konusunda pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, şirketlere ek maliyet yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılacağını ve 2000 avronun altındaki emekli maaşlarından artık kesinti yapılmayacağını açıklamıştı. İkna olmayan göstericiler, Macron ve yönetiminden ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor. Gösterilerde şu ana kadar 4 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 99 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı.


Kırmızı, mavi ve yeşil sokakta!

Belçika’da yüksek akaryakıt fiyatlarını protesto amacıyla başlayan Sarı Yelekliler protestosunun ardından kırmızı, yeşil ve mavi yelekler giyen ülkedeki 3 büyük sendikaya bağlı işçiler de sokağa çıktı. Hükümetin emeklilik politikası ile alım gücündeki düşüşü protesto eden tekstil ve metal iş kolundaki işçiler, 260 fabrikada iş bıraktı. Ülke çapında cuma sabah saatlerinde başlayan iş bırakma eylemi nedeniyle, özellikle kentlerde otobüs, tren ve tramvay seferleri aksadı. Havaalanlarında da gecikme uyarıları yapıldı. İşçi eylemleri nedeniyle kurulan barikatlar yüzünden Belçika’daki bazı otoyollarda da ulaşım sekteye uğradı. Büyük şehirlerdeki bazı okullar da tatil edildi. Brüksel’de çöp toplama işlemi de kesintiye uğradı.

  • Tüm Avrupa’yı yutar
  • BBC’ye konuşan London School of Economics Medya ve İletişim Bölümü'nden Prof. Dr. Bart Cammaerts, "Bu öfke sadece vergi artışına karşı değil" dedi. Cammaerts, "Avrupa sokaklarında daha çok sarı yelekli mi göreceğiz?" sorusuna "Hareketin nereye evrileceği siyasi elitlerin ne tür tepki vereceğine bağlı. İngiltere'de bazı insanların sarı yelek sembolünü sahiplenmelerini, belki de Brexit sürecinde yaşanacaklar belirleyecek" dedi. Cammaerts "2008 krizi sonrasında eşitsizlik arttı ve bunun faturasını sıradan insanlar ödedi" yorumunu yaptı.
#Fransa
#Paris
#Şiddet
#protesto
5 yıl önce