|

Fransa karıştı: Sarı yelekliler sokakta

Fransa hükümetinin yakıt zammı kararı, başkent Paris'te protesto ediliyor. Fransız şoförlerin sembolü olan sarı yelekleri giyerek sokağa dökülen 'Sarı yelekliler' isimli örgüt, Paris'e giden bazı yolları kapattı. Mazotu ısınmak için kullanan köy ve kasaba halkı ise "Bu kış pahalı ısınacağız" sloganları attı. Fransa genelinde bin 500 eylemin planlandığı ifade ediliyor. Gösterilerde 1 eylemcinin araba çarpması sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Yeni Şafak
12:52 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 14:18 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Fransa'da 'sarı yelekliler' Macron'un maskesini taktı, boynuna ip geçirdi.
Fransa'da 'sarı yelekliler' Macron'un maskesini taktı, boynuna ip geçirdi.

Paris’te otoyolları bloke etmek isteyen “Sarı yelekliler” polis tarafından engellendi.

Fransa’nın başkenti Paris’te çevre yolunu bloke etmek isteyen Sarı Yelekliler Halk Hareketi’ne güvenlik güçleri izin vermedi. Paris dışında ise bazı otoyolların “Sarı Yelekli” eylemciler tarafından bloke edildiği açıklandı. Fransa’nın Güney’inde Toulouse Havalimanı yolu bloke edildiği kaydedildi.

1 eylemci hayatını kaybetti


Gösterilerde 1 eylemcinin araba çarpması sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Fransız içişleri Bakanı Christophe Castaner, ülkenin güneydoğusunda bulunan Savoie bölgesinde, 50 yaşındaki bir kadın göstericinin bir arabanın çarpması sonunu hayatını kaybettiğini açıkladı.



Paris'e giden yollar kapandı

  • Marsilya yakınlarında da bazı eylemciler yolları kapatırken, başkent Paris’te eylemciler Cumhurbaşkanlığı Sarayı önüne yapacakları gösteri izinsiz olduğu için iptal edildiği polisin gösteriye izin vermediği öğrenildi.


Hükümetin akaryakıt için koyduğu ek vergileri protesto eden “Sarı Yelekliler” gün boyu belirsiz yerlerde eylem yapma ihtimalleri olacağını göz önünde bulunduran güvenlik güçleri bir çok yerde polis araçlarıyla beklemeye geçtiği görüldü.


Fransa’da halk, hükümetin akaryakıt fiyatlarına koyduğu ek vergileri tepkiyle karşıladı. Mazot ile ısınan köy ve kasabalarda yaşayan halk,
"Bu kış pahalı ısınacağız"
,
"Bu ek vergilerin kabul edilmesi mümkün değil"
derken, işlerine özel araçlarıyla gitmek zorunda kalan çalışanlar da akaryakıta konulan ek vergilerden memnun olmadıklarını dile getirdi.

Son haftalarda, ek vergilere karşı
"sarı yelekliler"
adı altında sosyal medya üzerinden örgütlenerek hükümetin akaryakıta koyduğu ek vergileri protesto eden grup, yarın ülke genelinde yolları bloke etmeye hazırlanıyor. Yarın yapılacak eylemi herhangi bir sendika ya da kuruluşun üstlenmemesi nedeniyle eylemcilerin hangi güzergahlarda hareket edeceği bilinmiyor. İçişleri Bakanlığı ise trafiğe kapatılacak yollara ilişkin bir bildiri yayınlanmamasından endişe duyuyor.

Fransa genelinde 1500 eylem

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre, yarın en az bin 500 ayrı noktada eylem planlanıyor.

Ülke genelinde bazı mülkü amirlere 100 civarında yolun bloke edileceği yönünde bilgi gelmesi üzerine, İçişleri Bakanlığı gereken güvenliği alamama endişesini yaşıyor. Bakanlık, protesto gösterileri kapsamında izin alınması için yapılan başvuruların azlığı nedeniyle ne düzeyde önlem alınması gerektiğini net olarak bilemiyor.


ise sosyal medya paylaşımlarında, ülkenin oldukça önemli otoyol ve diğer bazı yollarının bloke edileceğini açıkladı. İçişleri Bakanı ise, izinsiz eylemlerde yolların bloke edilmesine asla izin verilmeyeceğini bildirdi.

Hükümet kararlı: Zamları geri çekmiyor

Zamları geri çekmemekte kararlı olan hükümet, havayı kirleten dizel araçlarını elektrikli araçlarla değiştirenlere mali yardım planlıyor


#Fransa
#Marsilya
#Paris
5 yıl önce
default-profile-img