|

Fransa Sarı Devrim’in eşiğinde

Fransa Gezisi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifasını istedi. Akaryakıt zamlarını protesto eden “Sarı Yelekliler” Paris Koordinatörü Thierry Paul Valette Macron’un istifasını istediklerini söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 1/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:16 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumartesi günü düzenlenecek eylemler öncesinde Paris’in ünlü Şanzelize bulvarının trafiğe kapanması ve olağanüstü tedbirler alınması dikkat çekti.
Cumartesi günü düzenlenecek eylemler öncesinde Paris’in ünlü Şanzelize bulvarının trafiğe kapanması ve olağanüstü tedbirler alınması dikkat çekti.

Akaryakıta ek vergi koyulmasının bardağı taşıran son damla olduğunu kaydeden Valette “Macron’un hızlı şekilde bizleri memnun edecek yeni somut adımlar atması gerekiyor” dedi. Paris koordinatörü, “Macron ve hükümet eylemcilerin sorunlarını çözüme kavuşturmazsa Fransızları devrime iter” sözleriyle daha büyük bir halk ayaklanması örgütleyebileceklerini vurguladı.

ÜST SINIRLARA AYRICALIK

Gösterilerin akaryakıta ek vergi gelmesiyle başladığını hatırlatan Valette, “Her zaman aynı sınıftaki insanlar vergi ödemek zorunda kalıyor, parası olan üst sınıflara ve büyük şirketlere vergi uygulanmıyor. Bu nedenle Macron’un politikalarına karşı insanların sabrı tükendi ve sokaklara döküldü” diye konuştu.


MACRON KÜSTAHIN TEKİ

Fransızların sürekli vergi ödemekten bıktığını belirten Valette, “Göstericiler, Macron’un yürüttüğü reformlarla ilgili referandum da istiyor. Bunun yanında Macron aynı zamanda Fransızları provoke ediyor. Mütevazi değil. İnsanlar artık Macron’un bu tavrından sıkıldı” dedi. Sarı Yelekliler’in eylem planladığı Paris’in sembollerinden Şanzelize Caddesi bugün trafiğe kapatılarak geniş güvenlik önlemleri alındı. Fransa’da yapılan ankete göre de Fransızların yüzde 84’ü “Sarı Yelekliler”i destekliyor. Ülke genelindeki protestolarda 2 kişi hayatını kaybederken 780 kişi yaralandı. Polis 794 kişiyi gözaltına aldı ve 9 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

  • Kaos Brüksel’e taşındı
  • Fransa’da başlayan ‘yakıt zammı’ gösterileri Belçika’ya da yayılıyor. Geçtiğimiz hafta Fransızca konuşulan Valon bölgesinde başlayan gösteriler başkent Brüksel’e de sıçradı. Dün başkentte toplanan kalabalık yolları kapatarak zamları protesto etti. Brüksel Belediye Başkanı Philippe Close, “sarı yelekliler”in ve şiddet olaylarının yaşandığı protestoların yasaklandığını açıkladı. Emniyet yetkilileri protestolarda 60 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
#Fransa
#Gösteri
#Şiddet
5 yıl önce