|

Fransa’da gönülsüz koalisyonun zaferi

Fransa’da aşırı sağcı aday Marine Le Pen’e karşı Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron çevresinde oluşan 'gönülsüzler koalisyonu' seçimin galibi oldu. Oyların yüzde 65,1'ini alan 39 yaşındaki Macron Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı oldu. Yüzde 34,9 'da kalan Le Pen ise şimdiden bir sonraki seçimler için destek çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:27 - 8/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kritik seçimde hem Fransa'nın hem de Avrupa'nın geleceği oylandı.
Kritik seçimde hem Fransa'nın hem de Avrupa'nın geleceği oylandı.

Avrupa'nın diken üstündeki beklediği Fransa seçimleri dün gerçekleştirildi. Olağanüstü hal altında gerçekleşen seçimde yaklaşık 47 milyondan fazla seçmen sandık başına giderek 67 bin oy kullanma merkezinde tercihi belirledi. Yaklaşık 50 bin güvenlik gücünün görev yaptığı seçimin galibi aşırı sağcı Marine Le Pen karşıtları oldu. Irkçı lidere karşı her kesimin gönülsüz de olsa desteğini alan 'Yürüyüş Hareketi' lideri Emmanuel Macron Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı oldu.

YÜZDE 65 'MACRON' DEDİ

Resmi olmayan sonuçlara göre Macron oyların yüzde 65,1'ini alırken, Le Pen yüzde 34,9'da kaldı. Bu sonuçlarla 39 yaşındaki Macron ülke tarihindeki en genç cumhurbaşkanı oldu. Sonuçların kesinleşmesinin ardından açıklama yapan Macron, Fransa'nın bölünmüş olduğunu bildiğini ifade ederek, bu konudaki kızgınlığı, endişeyi ve şüpheyi anladığını söyledi.

AVRUPA'YI SAVUNACAĞIM

Macron, "Bizi bölen şeylere karşı mücadele edeceğim" ifadesini kullandı. Fransa tarihinde yeni bir sayfanın açıldığını vurgulayan Macron, bundan sonra da Fransa ve Avrupa'yı savunmaya devam edeceğini kaydetti.

LE PEN MACRON'U ARADI

Le Pen ise Macron'u telefonla arayarak tebrik etti. Ardından taraftarlarına seslenen Le Pen, "Bana oyunu ve güvenini veren 11 milyon Fransız'a teşekkür ediyorum. Bu sonuçla Fransız halkı, yurtseverler birliğini birinci muhalif güç olarak göstermiştir." diye konuştu. Marine Le Pen, siyasi arenada derin değişimi hedeflediğini belirterek tüm yurtseverleri bu yeni oluşuma destek vermeye çağırdı.

AVRUPA LİDERLERİ SEVİNÇLİ

İngiltere ve ABD Macron'u tebrik ederken, AB karşıtı Le Pen'in yenilgisi Avrupalı liderleri sevindirdi. İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Macron'u"Yaşasın, Macron cumhurbaşkanı. Avrupa’yı bir umut sarıyor" diye kutlarken Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel “Bu Fransa için iyi bir gün. Ve Avrupa ve Almanya için iyi gündür” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Hollande de Macron'u kutladı.

'MERKEZ'DEN UMUT KESİLDİ

Bir dönem Rothschild yatırım bankası için de çalışan Macron’un adaylığı, favori hale gelmesi ve seçilmesi, Fansız halkının mevcut siyasi statükodan tamamen umudunu kestiğini gösterdi. Hiçbir siyasi tecrübesi olmayan 39 yaşındaki Macron’un cumhurbaşkanlığı, halk nezdinde itibarını kaybetmiş merkez sağ ve merkez solun gönülsüz desteği ile gerçekleşme ihtimali buldu. "Aşırı sağcı, Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen gelmesin de kim gelirse gelsin" diyen kitlenin de desteği Macron’un yükselişinde önemli rol oynadı.


  • Haziranda kritik seçim
  • Fransa bir ay sonra ise Parlamento seçimleri için sandık başına gidecek. Söz konusu seçimlerde merkez sağ ve merkez sol partilerin göstereceği performans, yeni Cumhurbaşkanı’nın siyasi performansını da etkileyecek. Haziran ayında aşırı sol ve aşırı solun Fransız Parlamentosunda güç kazanması, ülkeyi derin bir siyasi krizle karşı karşıya bırakabilir.
#Fransa
#Marine Le Pen
#Emmanuel Macron
7 yıl önce