|

Fransa'da halkı ayaklandıran tasarı

Fransa'da kabinenin yenilenmesinin ardından Çalışma Bakanı olarak atanan Myriam El Khomri ülkedeki çalışma şartlarıyla ilgili yeni bir tasarı hazırladı. Sendikaların ve sendikal derneklerin büyük tepkisini çeken tasarı için toplanan imzalar pazar günü itibariyle 150 bin kişiye ulaştı.

Yeni Şafak
16:41 - 23/02/2016 Salı
Güncelleme: 14:50 - 23/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Fransız Çalışma Bakanı Myriam El Khomri'nin planladığı 9 Mart günü Fransa Bakanlar Kurulu'nda sunulması beklenen ve çalışma saatleriyle ilgili yeni bir düzenleme öngören kanun tasarısı birçok toplumsal kesim tarafından eleştiri topladı. Özellikle fabrikada çalışan işçiler için ciddi sonuçlar doğurabilecek yeni çalışma saatleriyle ilgili, Fransız medyasında ''İhanet'', ''Şok'', ''Yüz yıl öncesine geri dönüş'' gibi yorumlar yapıldı. Lemonde gazetesinde yayımlanan haberde halktan gelen tepkilere yer verilirken, kendisini ''sol'' görüşlü olarak tanımlayan bir hükümetin sağ hükümetlerin bile cesaret edemeyeceği politikalar gütmesi eleştirildi. Hazırlanan kanun tasarısıyla ilgili konuşan uzmanlar, metnin sadece büyük şirketlerin işine yarayacağı görüşünü paylaştılar.



''Sendikalar bir an önce harekete geçmek için çalışmalara başladı''



İmza kampanyasının yanı sıra çeşitli platformlarda şikayetlerini dile getirmeye çalışan vatandaşlar, hazırladıkları sosyal iletişim ağlarında, tasarıda planlanan ve sorun yaratabilecek konuları ele aldılar. Örneğin tasarının öngördüğü çalışma prensipleri arasında, yasadışı bir işten çıkarma vakasında, işçinin tazmin edebileceği ücret maksimum 15 aylık maaşına tekabül edecek. Ayrıca, şirketlerin bir imzası ile ekstra iş saatlerine yönelik ücretlendirme konusunda 5 kez daha az ücretlendirme yapılabilecek. Ek olarak, 18 yaş altındakiler günde 10 saat olmak üzere haftada 40 saat çalışabilecekler.



Fransa'nın en önemli sendikal yapılarından biri olan UGICT-CGT'nin genel sekreter yardımcısı Sophie Binet, yaptığı açıklamada, vatandaşların bilgi alabilecekleri bir internet sitesi kurduklarını ve toplum için tehlike barındıran bir kanun tasarısına karşı mücadele edeceklerini duyurdu. Öte yandan hükümetin, kanun tasarısıyla ilgili eleştirilere cevap vermek için düzenlediği soru-cevap konferansını eleştiren Sophie, fransız hükümetinin karşılaştığı her eyleme pedagojiyle yanıt verdiğini söyledi ve soru-cevap kısmında 18 yaşından küçükler için çalışma düzenlemesiyle ilgili kısmın kısa sürdüğüne dikkat çekti.



Projeye karşı çıkanlar bazı konuların geçiştirildiğini söyleyerek, tasarının maddelerinin hükümet tarafından yeterince aydınlatılmadığından şikayet ettiler. Örneğin kanun tasarısının yasalaşması halinde, günde 10 saat olarak düzenlenmiş olan maksimum çalışma saatleri 12 saate yükseltilebilecek. Düzenlemeyle normlar hiyerarşisinin tehlikeye atıldığını söyleyen Binet, Lemonde gazetesine verdiği demeçte tasarının yasalaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.









#fransa tasarı
#fransa meclis
#fransa çalışma bakanı
8 yıl önce