|

AB zirvesi protestolarla başladı

Avusturya’nın Salzburg kentinde Avrupa Birliği ülkelerinin gayriresmi zirvesi başladı. Dün akşam yemeğiyle başlayan zirveyle ilgil açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Dün akşam kayda değer bir gelişme sağlanmadı" dedi. AB zirvesinin başladığı dün akşam saatlerinde Salzburg'ta protesto gösterileri düzenlendi. Avusturya Başbakanı Kurz'un eleştirildiği gösterilerde, "Sayın Kurz, kaç kişinin hayatını kurtardınız?" denildi.

Yeni Şafak
13:04 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:37 - 20/09/2018 Perşembe
AA
AB'nin gayri resmi zirvesi protesto gösterileriyle başladı. Pankartta yer alan ifade Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'a 'Mr. Kurz, Kaç insanın hayatını kurtardınız?' (Fotoğraf: Reuters)
AB'nin gayri resmi zirvesi protesto gösterileriyle başladı. Pankartta yer alan ifade Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'a 'Mr. Kurz, Kaç insanın hayatını kurtardınız?' (Fotoğraf: Reuters)

Avusturya’nın Salzburg kentinde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Brexit ve düzensiz göçmenler gündemiyle toplandı.

Gayriresmi AB Zirvesi öncesinde basına konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bugünkü görüşmede Komisyonun önerilerini sunacağını belirterek,
"Dün akşam kayda değer bir gelişme sağlanmadı. Bu yılın sonuna kadar AB dış sınırlarının korunması konusunda uzlaşı sağlanacağını düşünüyorum."
dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İngiltere Başbakanı Theresa May’in açıklamalarını dün akşam dinlediklerini ifade ederek, Brexit ile ilgili kaygılara 27 ülkenin uyumlu ve her tarafın yararına olacak, ortak bir çözüm bulması gerektiğini savundu.



Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi Salzburg'da yapılan bir akşam yemeği ile başladı. Toplantıda ilk gecenin gündeminde göçmen sorunu ve Brexit vardı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, temmuz ayında İngiliz hükümetinin kararlaştırdığı ve AB'den ayrılma stratejisini belirleyen Chequers planını ilk defa diğer Avrupalı liderlere sunma fırsatı yakaladı.

May, "Bu plan, uygulaması mümkün olan, müzakereye açık, Kuzey İrlanda ile katı sınırlar içermeyen ve İngiliz halkının iradesini temsil eden tek plan. Eğer olumlu bir sonuca ulaşmak istiyorsak, Birleşik Krallık'ın kendi pozisyonunu yeniden gözden geçirdiği gibi, AB'nin de aynısını yapması gerekiyor." dedi.


Macron, İrlanda ile ilgili kararın da kasım ayına kadar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

AB’deki farklı görüşler hakkında bir soruyu yanıtlayan Macron, "AB hakkında zor kararlar alınması gerektiğinde her zaman farklı görüşler olmuştur. Fakat kısa ve uzun dönemde AB’nin çıkarlarını korumamız gerektiğine inanıyorum." dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise göç konusunun AB içinde yapılacak göçmen paylaşımıyla çözülemeyeceği düşüncesinde olduğunu, ancak kimi üye ülkelerin bu görüşü savunması nedeniyle AB içi göçmen paylaşımının programda yer almaya devam edeceğini söyledi.


Kurz, düzensiz göç sorunun AB dış sınırlarının korunması ve üçüncü ülkelerle yapılacak iş birliği ile çözüleceğini ileri sürdü.

Mısır'ın göçmen konusuna ilişkin AB ile görüşmeye hazır olduğunu ifade eden Kurz, bunun "değerlendirilmesi gereken, önemli bir gelişme" olduğunu vurguladı.


#Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
#AB Gayriresmi Devlet Başkanları Toplantısı
#AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker
#AB'de göçmen sorunu
#Brexit
5 yıl önce
default-profile-img