|

Gazze kan kaybediyor

İsrail’in insanlık dışı ablukası nedeniyle açık hava hapishanesine dönen Gazze’de ekonomik sıkıntılar nedeniyle yoksulluk ve işsizlik artıyor. Gazze Şeridi’nde halkın yüzde 53’ü yoksul. Bölgede işsizlik ise yüzde 44 seviyesinde. Gazze’de yaşayan 2 milyona yakın kişiden 1,3 milyonu yardıma muhtaç.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 03:57 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Gazze Şeridi’nde yoksulluk ciddi boyutlara ulaştı.
Gazze Şeridi’nde yoksulluk ciddi boyutlara ulaştı.

Filistin’de 2006’da yapılan ve Hamas’ın kazandığı seçimlerden bu yana İsrail’in kara, deniz ve havadan abluka altına aldığı Gazze Şeridi’nde yoksulluk ciddi boyutlara ulaştı. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun açıkladığı rapora göre, 2 milyona yakın kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde yoksulluk oranı yüzde 53’ü buluyor. rapora göre, Gazze’deki işsizlik oranı yüzde 44. Bu oran, üniversite mezunu gençler arasında yüzde 60’a kadar yükseliyor.

1.3 milyon yardıma muhtaç

Son 10 yılda nüfusu yüzde 38 artan Gazze’nin ekonomisi bu süreçte sadece yüzde 1,44 büyüdü. Verilere göre, Gazzeliler 1993 yılına oranla bugün yüzde 25 daha fakir. Gazze’de yaşayan Filistinlilerin ekonomik varlıklarında da ciddi düşüş yaşandı. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin raporuna göre, Gazze’de yaşayan 2 milyona yakın kişiden 1,3 milyonu yardıma muhtaç. Ailelerin yüzde 47’si ise güvenli gıdaya ulaşmakta zorlanıyor.


Balıkçılar da abluka mağduru

Oslo Anlaşması’na göre 20 mil açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip Gazzeli balıkçılar, İsrail’in kısıtlamaları nedeniyle geçimlerini sağladıkları bu işi rahat bir şekilde yapamıyor. Zor şartlarda yaşayan Gazze halkı için BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın yardımları büyük önem taşıyor. Ancak bu yardımların bir kısmı da ABD’nin adımı ile askıya alınmış durumda.

  • Günde 16 saat elektrik yok
  • Gazze’de ayrıca günde 16 saat elektrik kesintisi ya şanıyor. İsrail güçlerinin müdahaleleri nede niyle elektrik dağıtımı sağlanamıyor. Filistinliler, günde birkaç saat verilen elektrikle hayatlarını sür dürmeye çalışıyor. Filistin Enerji İdaresi Gazze’yi besleyen tel elektrik santralinin yakıt yetersiz liği nedeniyle durdurul duğunu duyurdu.
#Gazze
#Filistin
#İsrail
6 yıl önce