|

Gine'de Alpha Conde ilk turda seçildi

Batı Afrika ülkesi Gine’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde, mevcut cumhurbaşkanı Alpha Conde yüzde 59,49 ile ilk turda kazandı. Conde’nin en yakın rakibi Cellou Dalein Diallo’nun ise yüzde 33,5 oy aldığı açıklandı.

15:59 - 25/10/2020 Pazar
Güncelleme: 16:07 - 25/10/2020 Pazar
Yeni Şafak
 Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde
Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde
Gine'de 18 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde mevcut
, geçici sonuçlara göre yüzde 59,49 oy alarak ilk turda seçildi.

Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI), tüm seçim bölgelerinde tamamlanan oy sayma işlemi sonrası geçici sonuçları dün açıkladı. Uluslararası gözlemciler seçim süreci ile ilgili Gine’ye olumlu not verdiler.

  • Buna göre Conde, oyların yüzde
    59,49'unu alarak
    ilk turda 3.defa Cumhurbaşkanı seçildi.
Conde'nin en yakın rakibi Gine Demokratik Güçleri Birliğinin (UFDG) lideri ve adayı 68 yaşındaki Cellou Dalein Diallo ise
yüzde 33,5
oy aldı.

Conde ve Diallo haricinde diğer 10 adaydan yüzde 5 barajını geçebilen olmadı.

Alpha Conde Batı sömürgeciliğine karşı, ülkesinin bağımsızlığı ve kalkınması için mücadele eden bir lider olarak ön plana çıktı.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM ADAYLIK SÜRECİ

Ülkenin 1958'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010'da 5 yıllığına seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Cumhurbaşkanının en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildiği ülkede, ikinci dönemi aralıkta sona erecek 82 yaşındaki Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan sağlayacak anayasa değişikliği referandumu 22 Mart'ta yapılmıştı. Referandumda halkın oyları ile Alpha Conde’nin 3.Dönem adaylığının önü açılmıştı.

#Alpha Conde
#Gine
#Seçim
#Cumhurbaşkanı
#Referandum
4 yıl önce