|

Göçmen konusunda henüz mutabakat sağlanmadı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel ziyareti sırasında Avrupa Birliği tarafından sunulan "Göç Eylem Planı" üzerinde henüz mutabakata varılmadığını açıkladı.

Yeni Şafak
10:12 - 7/10/2015 Wednesday
Güncelleme: 11:13 - 7/10/2015 Wednesday
Reuters

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından Pazartesi günü Brüksel'de yapılan görüşmede Erdoğan'a sunulan göç eylem planı taslağı, son dönemde Avrupa ülkelerine de yoğun olarak giden mülteciler konusunda AB'nin ve Türk tarafının atacağı yeni adımları içeriyor.



Erdoğan'ın ziyaretinin ardından dün akşam konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye ile AB arasında göç konularında bir ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırılmıştır. Söz konusu taslak, bu çalışma grubu tarafından ele alınacaktır. İki taraf arasında yapılacak ortak bir çalışmada henüz değerlendirilmemiş olan AB taslağı üzerinde bu aşamada bir mutabakat bulunmamaktadır" dedi.



AB tarafından kamuoyuna da açıklanan taslak AB'nin 2015-2016 yıllarında Türkiye'ye 1 milyar euroluk finansal destek sağlamasını ve Türkiye'deki mültecilerin bir bölümünün bir düzen içinde AB ülkelerine kabulünü, Türkiye'ye mülteciler konusunda daha fazla insani yardım sağlanmasını ve insan kaçakçıları ile mücadelede Türkiye'ye destek verilmesini öngörüyor.



Taslakta Türkiye'nin ise Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır kontrolü konusunda daha fazla işbirliği yapmasını, AB finansmanının kullanılmasında altı yeni mülteci kampının daha inşa edilmesi ve Türk Sahil güvenliğinin kapasitesinin de güçlendirilmesi gibi maddeler bulunuyor.



Dışişleri Bakanlığı henüz üzerinde nihai mutabakat sağlanmamış olan bu taslak üzerinde önümüzdeki günlerde "çok yönlü" bir çalışma yürütüleceğini belirtti.



#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker
#Brüksel
#göçmen krizi
9 years ago