|

Guantanamo mahkumuna ülke aranıyor

Latin Amerika ülkesi Uruguay, açlık grevi yapan eski Guantanamo mahkumu Ebu Vail Diab'ı kabul edecek ülke arıyor.

Yeni Şafak
11:06 - 8/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:23 - 8/09/2016 Perşembe
AA

Suriye asıllı eski Guantanamo mahkumları ile irtibat kurmak üzere Uruguay hükümeti tarafından atanan Christian Mirza, yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, hükümetin, birkaç gündür özellikle Arap dünyasından farklı ülkelerle Diab'ı almaları konusunda görüşmeler yaptığını belirtti.



Mirza, Diab'ın ailesinin Uruguay'a gelmesinin önünde bir engel bulunmadığını ancak eski Guantanamo mahkumunun bunu istemediğini söyledi. "Hükümet, elinden geleni yapıyor." diyen Mirza, sürecin yine de kolay olmadığını kaydetti. Diab, 2014 yılında diğer 5 eski Guantanamo mahkumuyla Uruguay'a gittiğinden bu yana ülkede mutsuz olduğunu ve ayrılmak istediğini dile getiriyordu.



Açlık grevine başladı

Geçen hafta başka bir ülkeye gitmek için açlık grevine başlayan ve giderek zayıf düşen Diab, pazartesi günü hastaneye kaldırılmış, taburcu olduktan sonra internette yayınladığı videoda, "Açlık grevi son kararım. Arjantin'de veya Afganistan'da ya ailemle olurum ya da ölürüm." ifadesini kullanmıştı.



Venezuela'ya kaçmıştı


Eski Guantanamo mahkumu, haziran ayında ortadan kaybolmuş, temmuz ayı sonunda Venezuela'da yakalanarak önceki hafta Uruguay'a geri gönderilmişti.



Ülkenin eski Devlet Başkanı Jose Mujica, ABD'nin Küba'daki üssünde 12 yıl tutuklu kalan 6 Arap mahkuma Aralık 2014'te sığınma hakkı tanımıştı. Geçen yıl şubat ayında eski Guantanamo esirlerini ziyaret eden Mujica, mahkumların Uruguay'daki yaşama dil ve kültür farklılıkları nedeniyle adapte olamadıklarını ifade etmişti. 1 Mart 2015'te göreve gelen yeni hükümet, halkın karşı çıktığı gerekçesiyle eski Guantanamo esirlerine sığınma hakkı vermeyeceğini açıklamıştı.



#Ebu Vail Diab
#Guantanamo
#Uruguay
8 yıl önce