|

Gül Baba’da dostluk pozu

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ve Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Gül Baba Türbesi Projesi'nin temel atma törenine katıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:02 - 6/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Kaynak, Gül Baba'nın iki millet arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi konusunda önemli rol oynadığını ifade etti. Avrupa'nın en kuzeyindeki Osmanlı dönemi eseri olduğu belirtilen Gül Baba Türbesi'nin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılan Rekonstrüksiyon ile Çevre Düzenlemesi Projesi'nin temel atma törenine katılan Kaynak, Türkler ve Macarların tarihte bazı dönemlerde rekabet ettiklerini ama zamanla bu dönemi geride bırakarak gerçek dost ve kardeş ilişkisi kurduklarını söyledi.



1885'TE TÜRBE OLDU


15 Temmuz'daki darbe girişiminde Macaristan'ın ilk tepki veren ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Kaynak, Türkiye olarak hem Macar hükümetine hem de halkına teşekkür etti. Sultan Abdülaziz'in 1867'deki ziyaretinden sonra 1885'te türbeye dönüştürülen yapı, mimar Lajos Grill tarafından onarıldı. Macar Prof. Dr. Müller tarafından 1916'da restore edilen türbe, İkinci Dünya Savaşı'nda büyük hasar gördü. Macar hükümetince 1963'te eski durumuna getirilen türbe, 1997'de Türk-Macar hükümetlerinin işbirliğiyle Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nce restore edildi.


#Mihaly Varga
#Gül Baba Türbesi
#Veysi Kaynak
8 yıl önce