|

Hakkani örgütünün kurucusu öldü

Afgan Taliban'ı, uzun yıllardır hasta olan Hakkani örgütünün kurucusu Celaluddin Hakkani'nin öldüğünü duyurdu. Hakkani örgütü, 80'lerdeki Sovyet işgaline karşı savaşan Afgan komutanlardan Celaleddin Hakkani tarafından kurulmuştu

Yeni Şafak
10:42 - 4/09/2018 Salı
Güncelleme: 10:53 - 4/09/2018 Salı
DHA
Afganistan’da Hakkani terör örgütünü kuran Celaleddin Hakkani öldü.
Afganistan’da Hakkani terör örgütünü kuran Celaleddin Hakkani öldü.

Afganistan’da Hakkani örgütünü kuran Celaleddin Hakkani’nin, uzun yıllar süren hastalığından öldüğü Taliban tarafından duyuruldu.

Taliban ve El Kaide ile yakın ilişkiler içinde olan 1970 yıllarda kurulan Hakkani örgütü Afganistan’da en üst düzey güvenlik tehdidi olarak tanımlanıyordu.

Son 10 yıldır felçli olan Celaleddin Hakkani’nin kurucusu olduğu Hakkani örgütü ABD tarafından 2012 yılında terör örgütü olarak tanınmıştı.

Son birkaç yıldır haber alınamayan Hakkani’nin ölüm haberi 2015 yılında verilmişti ancak bu haber ilk kez bir örgütü tarafından onaylandı.


Hakkani’nin ölüm haberini duyuran Taliban, onu bir dini alim ve örnek bir savaşçı olarak tanımladı.

BBC'de yer alan habere göre, Hakkani örgütü, 80'lerdeki Sovyet işgaline karşı savaşan Afgan mücahit komutanlardan Celaleddin Hakkani tarafından kuruldu.

Sovyet askerleriyle savaşan mücahitlere gelen Amerikan fon ve silahlarının dağıtımından sorumlu Pakistan askeri istihbaratı ISI de Hakkani'ye büyük değer veriyordu.

  • Afganistan'ın Paktia bölgesindeki Cadran aşiretinden gelen Celaleddin Hakkani ve savaşçıları, Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesine yerleştirildi.

Ve Sovyet askerlerine karşı saldırılarını buradan düzenledi.


İşgal sona erdikten sonra Celaleddin Hakkani, Taliban'la yakınlaştı ve 1990'larda Taliban hükümetinde bakanlık yaptı.

2001'de Taliban rejimi devrildi - ama o ve oğulları, Taliban kurucusu ve lideri Molla Muhammed Ömer'e bağlı kaldı.

  • O tarihten beri de ülkedeki Amerikan güçleri ile savaşıyorlar. Örgütün başında artık Celaleddin Hakkani'nin 33 yaşındaki oğlu Siraceddin var.
#Taliban
#Hakkani
#Celaleddin Hakkani
6 yıl önce