|

Haşdi Şabi Telafer'e saldırı başlattı

Şii çete Haşdi Şabi, Musul'un batısındaki Telafer'e saldırı başlattıklarını duyurdu. 100 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer'e saldırı başlatan çetenin bu hamlesi, bölgedeki Sünnileri endişelendiriyor.

Yeni Şafak
10:54 - 29/10/2016 Saturday
Güncelleme: 13:17 - 29/10/2016 Saturday
Yeni Şafak

Şii çete Haşdi Şabi Musul'un batısındaki Telafer'e saldırı başlattıklarını duyurdu. Reuters'da yer alan habere göre, çete,Telafer'e saldırı başlattığını açıkladı.



Telafer, Musul'un 60 kilometre batısında yer alan önemli bir ilçe. 220 binden oluşan nüfusun yüzde 75'i Sünni, yüzde 25'i Şii Irak Türkmen'i. Şiilerden oluşan Haşdi Şabi çetesinin bölgede mezhep üzerinden bir kıyım gerçekleştirmesinden korkuluyor.



Haşdi Şabi'de yer alan bir grup olan Asaib Ehlilhak çetesinden yapılan açıklamaya göre, Musul'un batısındaki saldırılar sabaha karşı başladı. Saldırıya Haşdi Şabi'ye bağlı tüm gruplar katılıyor." ifadesini kullandı. Tilebavi, Musul'un batısındaki Tel Tiba köyünü ele geçirdiklerini açıkladı. Musul'un güneybatısında yer alan Ayn Nasr bölgesi ve Hammam el-Alil ile Elbu Hamad el-Bedri köyü arasındaki yolun da ele geçirildiği kaydedildi.



Irak'ta Sünniler, daha önce sivillere karşı insan hakları ihlallerinde bulunduğu ve Musul'da da intikam girişiminde bulunabileceği gerekçesiyle Haşdi Şabi'nin operasyonlara katılmasını istemiyor ve bundan endişe duyuyor.



Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 17 Ekim'de Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu.



2014'ten beri DEAŞ'ın elinde


  • Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi milisleri, 100 bin Türkmen'in yaşadığı Telafer'e girmek için hazırlık yaptığı dün konuşulmuştu. Musul operasyonu sonrası Irak ordusunun gerçekleştireceği Telafer operasyonuna Şii Haşdi Şabi milislerinin katılması bölgede yaşayan Sünnileri endişelendiriyor. Çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan Telafer ilçesi 16 Haziran 2014'te DEAŞ'ın eline geçmişti.

#Şii
#Tel Afer
#Haşdi Şabi
8 years ago