|

Haşdi Şabi'ye 'İbadi' kalkanı

DEAŞ'a karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Ortak Görev Gücü komutanlarından Tümgeneral Rupert Jones, Haşdi Şabi örgütünün Musul ve civarındaki artan etkinliklerini "Irak yönetiminin kararı" şeklinde değerlendirdi. Jones, Haşdi Şabi'nin Musul çevresindeki varlığı için, "Anlaşılan Başbakan İbadi, bu durumdan memnun gözüküyor" dedi.

Yeni Şafak
07:26 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 07:32 - 1/12/2016 Perşembe
AA

Tümgeneral Jones, Bağdat'tan video konferans yoluyla bağlandığı Pentagon'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.



Jones, Haşdi Şabi örgütünün Musul ve civarındaki bölgelerde gösterdiği etkinliğin artmasının Musul'un kurtarılmasından sonra "mezhepsel bir bölünmeye" neden olup olmayacağı yönündeki soruya cevap verdi.



Koalisyonun bağlayıcı işbirliğinin sadece Irak yönetimine olduğunu vurgulayan Jones, "Şii unsurlara açık emirler ve talimatlar veren Başbakan İbadi'dir. Musul operasyonu boyunca bu unsurların, bu talimatlara göre hareket ettiğini söylemeliyiz." şeklinde konuştu.



"İbadi, bu durumdan memnun gözüküyor"

Bağdat yönetimi ile Şii unsurlar arasındaki anlaşmaların sonuçlarının Musul'da görüldüğünü kaydeden Tümgeneral Jones, "Anlaşılan Başbakan İbadi, bu durumdan memnun gözüküyor." ifadelerini kullandı.



Askeri amaçları bakımından Musul'un kurtarılması sürecinde Bağdat yönetimiyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini aktaran Jones, İbadi yönetiminin Şii unsurlar verdiği talimatlarla ilgilenmediklerini söyleri. Jones, "Her ne olursa olsun biz Irak güvenlik güçlerini destekliyoruz." dedi.



Öte yandan Jones, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında dün iki Türk askeriyle irtibatın kesildiğinin hatırlatılması üzerine, "Türkiye, NATO müttefikimiz ve DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli bir ortağıdır. Dolayısıyla 2 askerin kurtarılması sürecinde Türkiye'yi destekliyoruz." dedi.



#Irak
#İbadi
#Haşdi Şabi
#Musul
#Jones
7 yıl önce