|

Hindistan’da İslamofobi artıyor

Hindistan’da 1 milyon nüfuslu “Allah’ın Şehri” anlamına gelen Allahabad şehrinin ismi, meclis kararıyla Prayagraj olarak değiştirildi. Kararı onayan Uttar Pradeş eyaleti lideri aşırı sağcı vaiz Yogi Adityanath kararı, çoğunluğun isteği üzerine aldıklarını iddia etti.

Yeni Şafak
04:00 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:59 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yogi Adityanath
Yogi Adityanath

Hindistan’ın kuzeyindeki Allahabad kentinin adı, aşırı sağcı Hindu grupların baskıları sonunda Prayagraj olarak değiştirildi. Kararı onayan Uttar Pradeş eyaleti lideri aşırı sağcı vaiz Yogi Adityanath, muhalefetin tepkisine neden olan kararı, çoğunluğun isteği üzerine aldıklarını öne sürdü. Eski adı “Allah’ın Şehri” olan kentin yeni adı Sanskritçe’de “Adak yeri” anlamına geliyor.


IRKÇI YÜZSÜZLÜK

Eyaletin Sağlık Bakanı Nath Singh ise isim değişikliğini “Kentin adı en başından beri Prayagraj’dı. Karara itiraz edenler, ailelerinin kendilerine verdiği isimleri değiştirilseydi ne hissederlerdi?” ifadeleriyle savundu. Babür İmparatoru Ekber Şah, asıl adı Prayag olan kente 1583’te İlahabad adını vermişti. Daha sonra oğlu Cihan Şah, kentin adını Allahabad olarak değiştirmişti.

#Uttar Pradeş
#Hindistan
5 yıl önce