|

Hizbulhaşhaş

Hizbullah için çalışan A.Halife isimli Lübnanlı, üzerinde 500 bin dolar ile Kolombiya’ya gitmeye çalışırken Gana’da uyuşturucu ticareti ve para aklama suçlamasıyla yakalandı. Hizbullah, Güney Amerikalı uyuşturucu kartelleriyle ticari ilişkiler kurmak ve kara para aklamakla suçlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2016 Cuma
Güncelleme: 21:14 - 18/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Lübnan merkezli Hizbullah, Panama'da yakayı ele verdi. Hizbullah için “uyuşturucu ticareti ve para aklama faaliyetleri” gerçekleştirdiği iddia edilen bir Lübnan vatandaşının, Gana'da uyuşturucu ticareti ve para aklama faaliyetleri gerçekleştirdiği suçlamasıyla üzerinde 500 bin dolar ile yakalandığı bildirildi. Londra merkezli Arapça yayın yapan Şarku'l Evsat gazetesinin haberine göre, Gana pasaportu taşıyan A. Halife isimli Lübnanlı, Kolombiya'ya gitmeye çalışırken üzerinde 500 bin dolar ile Panama'nın Bogota Havalimanı'nda yakalandı.



ULUSLARARASI SUÇ


Hizbullah için çalışan Halife'nin, Gana'nın başkenti Akra'da örgüt adına uyuşturucu ticareti ve para aklamayla ilişkili işleri yürüttüğü de kaydedildi.





Öte yandan benzer bir şekilde Fransız yetkililerin geçen ay ABD tarafından çıkarılan yakalama emri ile Hizbullah'a finansal yardım sağladığı gerekçesiyle dört Lübnanlıyı tutukladığı aktarılmıştı. ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ve Avrupalı yetkililer, Lübnan Hizbullahı'nın uyuşturucu ticareti ve buradan gelen paranın aklanması gibi uluslararası suç faaliyetlerine karışan Dış Güvenlik Teşkilatı Ticari İşler Birimleri'nin şemasını ortaya çıkardığını ve bu birime yönelik operasyonlara başladığını açıklamıştı.



KOKAİN KARTELİ


Lübnan Hizbullahı'nın bu biriminin La Oficina de Envigado gibi Avrupa ve ABD'deki uyuşturucu piyasasına yüksek miktarda kokain sağlayan Güney Amerikalı uyuşturucu kartelleriyle ticari ilişkiler kurduğu ve Karaborsa Peso Değişimi olarak bilinen para aklama düzeninde uyuşturucudan elde ettiği gelirini aklamaya devam ettiği bilgisi paylaşılmıştı. DEA Basın Sözcüsü Lawrence Payne de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretinden yüz milyonlarca dolar gelir elde ettiğini” söyleyerek, “Hizbullah'a yönelik operasyonlarımız devam ediyor. Sanırım, ilerleyen günlerde konuyla ilgili daha fazla şey duyacaksınız” demişti.



#Hizbullah
#uyuşturucu kartelleri
#Uyuşturucu
#Oficina de Envigado
8 yıl önce