|

Hong Kong’da propaganda savaşı

Pekin yönetimi, ana kara Çin’de milyonlarca kamera ve yüz tanıma sistemiyle halkı gözetleme noktasında kontrolü elinde tutarken, Çin’in “Dijital Çin Seddi” Hong Kong’da işlemiyor. Protestocular sosyal medya üzerinden örgütlenirken, Pekin yönetimi de çok sayıda hesapla karşı propaganda yürütüyor.

04:00 - 24/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:56 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Göstericiler, sosyal medya üzerinden haberleşerek bir araya geliyor.
Göstericiler, sosyal medya üzerinden haberleşerek bir araya geliyor.

KONTROL EDEMİYOR

Hong Kong’da suçluların Çin’e iadesi tasarısına karşı sokaklarda 3 aydır gösteriler devam ederken, Çin yönetimi ile muhalifler arasında başlayan propaganda savaşı sosyal medya üzerinden de devam ediyor. Pekin yönetimi ana kara Çin’de halkı gözetlemek için kurduğu milyonlarca kamera, yüz tanıma sistemiyle kontrolü tamamen sağlarken, Hong Kong’da internet üzerinden organize olan “lidersiz gösterileri” kontrol altına alamıyor.

LİDERSİZ GÖSTERİLER

Çin’in tüm ülkeyi gözlem altında tuttuğu “Dijital Çin Seddi”ne rağmen Hong Kong’da protestocular sanal dünyada örgütlenerek yüz binlerce kişiyi organize etmeyi sürdürüyor. Göstericiler sosyal medya aracılığıyla organize oluyor ve “lidersiz gösteriler” ortaya çıkıyor. Pekin yönetimi ise protestoları kontrol etmek için kısıtlayamadığı sosyal medyada çok sayıda hesap açtırarak karşı propaganda çalışması yapıyor.

  • Çin’den karşı hamle
  • Göstericiler, sosyal paylaşım ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden organize olup, ilgiyi diri tutarken, Çin medyası diğer tarafta Hong Kong’daki muhalif parti ve basının başındaki kişileri hedef tahtasına koyuyor. Çin medyası tarafından hazırlanan, “Hong Kong’u felakete sürükleyen 4’lü çetenin maskesi düşüyor” adlı bir videoda bölgedeki bazı siyasilerin isimleri doğrudan kullanılarak “gençliği yanlış yönlendirdikleri” savunuluyor.
  • Bir darbe de Google’dan
  • ABD merkezli dijital medya devleri ise sanal alanda Çin hesaplarını hedef almaya devam ediyor. Son olarak Google, Hong Kong’daki protesto hareketiyle ilgili bir dezenformasyon kampanyasının parçası oldukları iddiasıyla 210 YouTube kanalını kapattığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu YouTube kanallarını yönetenlerin, faaliyet merkezlerini gizlemeye çalıştıkları belirtildi. Google’dan önce Facebook ve Twitter da protestolarla ilgili dezenformasyon kampanyası yürüttüğü iddia edilen Çin merkezli bazı sosyal medya hesaplarını hedef alan bir operasyon düzenlemişti.
#Çin
#Hong Kong
#Gösteri
5 yıl önce