|

Hükümeti kurmaktan vazgeçti

İtalya’da aşırı sağcı Lig partisi ve 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasında kurulacak yeni hükümetin başbakan adayı Giuseppe Conte, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın kabinede Ekonomi Bakanlığı için düşünülen ekonomist Paolo Savona’yı veto etmesinin ardından hükümeti kurma görevinden vazgeçti.

Yeni Şafak
11:06 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:13 - 28/05/2018 Pazartesi
IHA
İtalya'da yeni hükümetin başbakan adayı Giuseppe Conte.
İtalya'da yeni hükümetin başbakan adayı Giuseppe Conte.

İtalya’da aşırı sağcı Lig Partisi ve 5 Yıldız Hareketi (M5S) tarafından kurulacak yeni hükümetin başbakan adayı Giuseppe Conte, kabinede Ekonomi Bakanlığı için düşünülen ekonomist Paolo Savona’yı Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın veto etmesinin ardından hükümeti kurma görevinden vazgeçti.

  • Cumhurbaşkanı Mattarella, Conte’yi Roma’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre,
    Conte
    hükümeti kurma görevinden vazgeçerek
    görevi Mattarella’ya iade etti
    .

Conte, geçen çarşamba günü Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından Lig-M5S hükümetini kurmak için görevlendirilmişti.

  • Erken seçim çağrısı
  • Muhtemel yeni hükümetin ortaklarından Lig partisinin lideri Matteo Salvini, Mattarella’nın vetosunu sert bir dille eleştirdi. Salvini,
    “İtalyan vatandaşlarının çıkarlarını savunan bir hükümet kurmak için haftalardır gece gündüz çalıştık ama bazılarının baskısı altında olan biri ‘Hayır’ dedi. Bir daha köle olmayacağız, İtalya sömürge değildir. Eğer İtalya’da demokrasi varsa, bu noktada yapılacak tek şey sözü tekrar halka bırakmak”
    diyerek erken seçim çağrısında bulundu.
'Akıl almaz'
Muhtemel yeni hükümetin diğer ortağı M5S’nin lideri Luigi Di Maio ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Mattarella’nın, Savona’nın Ekonomi Bakanlığı'nı veto etmesini 'akıl almaz' diye niteledi: "(Kimin ülkeyi yöneteceğine)
Hep aynı kişi karar verecekse, seçim yapmanın ne anlamı var?
İtalya’da demokrasiyle ilgili büyük bir problem var. Bu ülkede, suçu kanıtlanmış bir suçlu, hükümlü bir vergi kaçakçısı veya yolsuzluktan soruşturma altında olabilir ve aynı zamanda bakanlık yapabilirsiniz. Ama Avrupa’yı eleştirirseniz, İtalya’da ekonomi bakanı olamazsınız. Ama bu burada bitmez."

#İtalya
#Giuseppe Conte
6 yıl önce