|

Husiler bir kenti daha ele geçirdi

Husi Ensarullah Örgütü, Yemen'in en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki El-Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini ele geçirdi.

Yeni Şafak
12:07 - 25/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:11 - 25/03/2015 Çarşamba
AA

Lahic kentinde yer alan üssün müdafaası için herhangi bir direniş gösterilmedi.



"Husi-Salih yanlıları işbirliği yapıyor" iddiası


Yerel kaynaklar, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin başkent Sana'dan ayrılmasından bu yana ülke yönetimini sürdürdüğü Aden kentine 60 kilometre mesafede bulunan El-Aned Hava Üssü, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güvenlik güçleri işbirliği yaptığını iddia etti.



Kaynaklar ayrıca eski Cumhurbaşkanı Salih yanlılarının desteğiyle Husilerin Lahic'in merkezini ele geçirdiğini bildirdi.



Yerel kaynaklar ayrıca El-Aned'in 2 gün boyunca ayrılıkçı Güney Harekti tarafından yağmalandığını ve çok sayıda araç-gerecin gasp edildiğini aktardı.



Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi, 21 Mart'ta ülkenin en büyük hava üssü olan El-Aned'in komutanını "Husiler ve eski Cumhurbaşkanı Salih ile" bağlantısı olduğu gerekçesiyle görevden almıştı.



Aden'in kapısı Lahic


Yemen'in güneyindeki Aden'e 60 kilometre 31 bin nüfuslu Lahic kenti kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik önem taşıyor.



Geçen yıl başkent Sana, Amran ve Hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doğru yayılmacı bir strateji izleyen Ensarullah örgütü, Lahic'den sonra, Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin Husilere karşı geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiği Aden kentini ele geçirmeyi hedefliyor.



Ensarullah, daha önce de Taiz kentine girmiş ancak şehrin kontrolünü tamamıyla sağlayamamıştı.



Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ''darbe" olarak nitelendirilmişti.



Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta güneydeki Aden'e gitmiş ve burada cumhurbaşkanlığı görevine devam edeceğini ve Aden'in geçici yönetim merkezi olduğunu açıklamıştı.



Hadi'den BM'ye ve Arap Ülkelerine "Yardım çağrısı"


Hadi, Husiler'in Aden'e doğru ilerleyişi sebebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, Husilerin ilerlemesini durdurmak için "gönüllü ülkelerin" askeri müdahalesine izin veren bir BMGK kararı almasını talep etmişti.



Hadi, BMGK Başkanlığı'na gönderdiği mektubunda, Husilerin, Aden ve diğer güney bölgelere askeri ilerleyişini sürdürdüğünü belirterek, Yemen'in "bağımsızlığı ve egemenliğini koruma sorumluluğu olan meşru lideri" olarak BM Güvenlik Konseyi'nden yardım istediğini kaydetmişti.



Hadi, mektubunda, anayasal sorumlulukları kapsamında Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Arap Birliği Genel Sekreterliği'ne askeri müdahale de dahil her türlü yardımı yapmaları için talepte bulunduğunu dile getirerek, BM Güvenlik Konseyi'nden Yemen halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini istemişti.



#yemen
#yemen husiler
#yemen husiler ilerliyor
#husiler aden
#husiler taiz
9 yıl önce