|

İdlib'e barış ve istikrar operasyonu!

Türkiye, İdlib'i kurtarmak adına ÖSO'yla birlikte 2'nci Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattı. Barış ve istikrarın bölge için temini, Türkiye'ye karşı kuşatma planlarının önünün kesilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda başlatılan operasyon, bölge ülkelerin haritalarını da güvence altına alınmasını sağlayacak.

Yeni Şafak
17:05 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 17:23 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
ARŞİV: Fırat Kalkanı Harekatı, 24 Ağustos'ta başlatılmış ve 31 Mart'ta başarıyla sonuçlandırılmıştı.
ARŞİV: Fırat Kalkanı Harekatı, 24 Ağustos'ta başlatılmış ve 31 Mart'ta başarıyla sonuçlandırılmıştı.

Türkiye, Fırat Kalkanı harekatından sonra, Özgür Suriye ordusuyla (ÖSO) birlikte, dün ikinci operasyonu başlattı. Harekat, İran ve Rusya ile Astana’da varolan anlaşma ile oluşturulan “çatışmasızlık bölgeleri” planının uygulanmasını içeriyor.

Fırat Kalkanı’nda mülteciler için güvenli bölge oluşturma amacı öne çıkıyordu ve başarıldı. Bu operasyonda ise, İdlib’de iç çatışmaların önlenmesi, güvenliğin ve huzurun sağlanması, bölgeye dışarıdan gelebilecek saldırıların önüne geçilmesi hedefleniyor. İdlib’de yaşayanlar için bir anlamda güvenlik şemsiyesi oluşturuluyor.

Türkiye’nin en büyük hedefi, İran sınırından Akdeniz’e uzanan, güney sınırlarımız boyunca uzanacak bir terör koridorunun oluşmasının önüne geçmek.

Tehditler ortaya çıktı

Çünkü Suriye topraklarında devam eden PKK/PYD işgali Suriye’yi parçalarken Türkiye için büyük tehdit oluşturacak noktaya geldi. Koridorun ABD/İsrail planı olması, bölgede İsrail garnizonları kurulacak olması, askeri üs ve füze rampalarının Türkiye ve İran sınırlarına yerleştirilmesi planları bütün ülkeler için yeni ve çok ciddi tehditleri ortaya çıkardı.

Bu yüzden Türkiye, İran, Irak gibi bölgenin üç ülkesi, Rusya ile de işbirliği yaparak, ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması yönünde güçlü bir bölgesel irade ortaya koydu. Özellikle Irak ve Suriye’nin parçalanmasının önüne geçilmesi için direnç hattı oluşturuldu. Barzani’nin İsrail telkinleri ile referanduma gitmesi koridor tehlikesini daha da büyüttü ve Türkiye, İran ve Irak’ı ortak dayanışmaya itti.

Hedefimiz belli
Türkiye’nin dün başlayan ve uzunca bir süre devam etmesi beklenen yeni operasyonunun hedefleri şöyle sıralanabilir:
Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak, parçalanmasının engellemek. Suriye içindeki demografik hareketliliğin, nüfus tehcirinin önüne geçmek.
PKK/PYD işgali
olan bölgelerdeki Araplar’ın ve Türkmenlerin hayatını güvence altına almak,
şehirlerin kimliğini korumak.
Suriye’de uzlaşmanın zeminine yatırım yapmak, bu uzlaşma sağlanamadan ülkeyi parçalamaya çalışanların hesaplarını bozmak.

Türkiye; ancak Suriye’nin parçalanması ile uygulanabilecek olan terör koridorunun bir adım sonra kendisini de vuracak ortak bir cepheye dönüşeceğinin farkında. Bu kuşağın bütün ülkeleri parçalamak için ana üs olarak kullanılacağının bilincinde. Bu yüzden hem koridoru boşa çıkarmak hem de Suriye’nin bütünlüğünü sağlamak zorunda.Şüphesiz aynı durum Irak’ın kuzeyinde de söz konusu. Çünkü Irak’ın parçalanması da terör koridoru projesinin bir parçasıdır.

Türkiye’nin yeni operasyonu bölgedeki etnik çatışmaların, mezhep gerilimlerinin ve çatışmalarının önüne geçilmesini, parçalanma yerine ortak alanların geliştirilmesini, ülkelerin bütünlüğü kadar ülkelerin iç bütünlüğünün de desteklenmesini esas alıyor. Dahası, bölgenin bugün kadar geleceğini güvence altına almayı, gelecekte ortaya çıkacak büyük çatışmaların önünü kesmeyi esas alıyor.

Umut yolu

Türkiye, Türkler, Araplar, Kürtler arasında sonu gelmez savaşlar planlayanlara karşı, dışarıdan gelen istilacıların ajandası ile hareket edenlere karşı bölge için bir çıkış yolu, umut yolu çizmeye çalışıyor.

Dolayısıyla dün başlayan operasyon, bir müdahale değil bir barış, huzur, güvenlik, kardeşlik operasyonudur. Sınırları sağlam tutma, bölge ülkelerin haritalarını güvence altına alma operasyonudur.


Türkiye, İdlib'in içinde yer alacak

Sınır bölgesine askeri sevkıyatını sürdüren TSK'nın yanı sıra ÖSO'ya bağlı güçler de İdlib'e doğru harekete geçti. Türkiye'nin İdlib'in içinde Rusya'nın ise İdlib'in dışında bulunacağı operasyon çerçevesinde bölgede kontrolün sağlanması hedefleniyor.

Türkiye’nin desteklediği ve Fırat Kalkanı bölgesindeki operasyona katılan Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçlerin de katıldığı operasyon ile İdlib'de kontrol sağlanacak. Bu kapsamda ÖSO güçlerinin Babı Selame üzerinden Türkiye'ye geçtiği buradan da
Hatay üzerinden İdlib
'e geçiş gerçekletirdiği ifade ediliyor.
  • Rusya dışarıda olacak
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran gezisinden dönüşte, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesi hakkında da açıklama yapmıştı.
  • Erdoğan, “Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’deydi. Üçlü mekanizmayı nasıl çalıştıracağımızı görüştük. Bu konuda yol haritamız var. Çatışmasızlık bölgesinin sınırları konusunda, içeride ve dışarıda, görev paylaşımı yapıldı. Dışarıyı Rusya, içeriyi Türkiye güvence altına alacak. TSK, İdlib sınırları içinde, Rusya Silahlı Kuvvetleri sınırların dışında görev yapacak” demişti.


#İdlib
7 yıl önce