|

IKBY'de sokakları savaş alanı gibi: 23 yaralı

IKBY'de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 23 kişi yaralandı. Dün memurların başlattığı görüntüler, Süleymaniye sokaklarında yoğun bir şekilde devam ediyor. IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor, memurların maaşı kesintili bir şekilde ödeniyor.

Yeni Şafak
16:09 - 19/12/2017 Salı
Güncelleme: 16:16 - 19/12/2017 Salı
AA
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde devam eden gösterilerde 23 kişi yaralandı. (Anadolu Ajansı)
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde devam eden gösterilerde 23 kişi yaralandı. (Anadolu Ajansı)

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) dünden bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 23 kişinin yaralandığı bildirildi.

Erbil'in Koy Sancak İlçesi Polis Müdürü Şoreş İsmail, dün başlayan gösterilerde güvenlik güçleri ve eylemciler arasında çıkan arbedede 2'si ağır 13 kişinin yaralandığını belirtti.

İsmail, yaralıların arasında polisler de olduğunu belirterek, bazı göstericilerin güvenlik güçlerine silahla karşılık verdiğini söyledi.


IKBY'deki yerel medyaya konuşan Süleymaniye Acil Servis Müdürü Ümid Ali de kent merkezinde çıkan gösterilerde 10 kişinin yaralandığını ve tedavi altına alındıklarını kaydetti.



IKBY'de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar ve yolsuzluk karşıtı dün başlayan protestosu kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü.


Süleymaniye kent merkezinde başlayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye yayıldı. Eski IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki KDP'nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok'ta ise herhangi bir protesto düzenlenmedi.

IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti.

  • Haydar el-İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.

Öte yandan İbadi yönetimi ise bu sayının gerçeği yansıtmadığını savunarak, söz konusu memur kaydının merkezi yönetim tarafından yeniden tutulduğunu, bunun tamamlanması halinde ortaya çıkacak gerçek sayıya göre maaşların ödeneceğini ifade ediyor.

#Hükümet Karşıtı Gösteriler
#IKBY
#Süleymaniye
6 yıl önce