|

İkinci bir emre kadar kapalı

Başkent Paris'te cuma günü yaşanan terör saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal günlük hayata da yansıyor. Dünden bu yana ziyarete kapalı olan Eyfel Kulesi de ikinci bir emre kadar bir daha açılmayacak.

Yeni Şafak
18:40 - 15/11/2015 Pazar
Güncelleme: 16:42 - 15/11/2015 Pazar
AA

Terör saldırılarından sonra hafta sonu Paris'teki, müzeler kapatılmış, konser, gösteri, yürüyüş gibi etkinlikler de iptal edilmişti. Dünden bu yana ziyarete kapalı olan Eyfel Kulesi de ikinci bir emre kadar bir daha açılmayacak.



Turistlerin Paris'teki en popüler duraklarından Disneyland eğlence parkı da çarşamba gününe kadar ziyaretçi kabul etmiyor.



Haftasonu boyunca Paris'te ünlü mağazalar bugün kepenklerini açmazken dünyanın en çok turist çeken caddelerinden Champs Elysees'de cuma akşam saldırılardan birkaç saat önce açılan Noel pazarı da hafta sonu boyunca kapalı kaldı.



Sosyal hayatın hafta sonu yoğunlaştığı Paris sokakları, saldırılar sonrasında adeta sessizliğe büründü. Araç trafiğinde ciddi bir azalmanın olduğu kentte Parisliler de saldırılar sonrasında genellikle evlerinde kalmayı tercih etti.



Fransa'da cumartesi günü eğitim veren okullar da bu süre boyunca kapalı kaldı. Eğitime yarın tekrar başlanacak.



Parisliler, saldırıların olduğu bölgelere, hayatını kaybedenleri anmak için gün boyu çiçek bıraktı ve mum yaktı.



En çok kaybın verildiği Bataclan konser salonu önüne, Drancy Cami İmamı Hassen Chalghoumi ve Yahudi Yazar Marek Halter de çiçek bıraktı ve birlik mesajı verdi.



Diğer taraftan polisin, saldırı gerçekleştirilen yerlerde, güvenlik nedeniyle kalabalık oluşmasını engellemek için vatandaşları uyardığı gözlendi.



Fransa'da olağanüstü hal uygulamaları

Fransa'da 1955'te çıkartılan kararname ile uygulanmaya başlanan olağanüstü hal ilk kez o dönem Fransız toprağı olan Cezayir'de hayata geçirildi.



Fransa'dan bağımsızlığını 1962'de kazanmadan önce Fransa'nın bir bölgesi kabul edilen Cezayir'de 1955, 1958 ve 1961'de olağanüstü hal ilan edildi.



Olağanüstü hal, Fransa'nın deniz aşını topraklarından Yeni Kaledonya'da da 1984'te ilan edilmişti. En son 2005'te, Paris banliyölerinde patlak veren olay nedeniyle de sadece belli bölgelerde olağanüstü hal uygulamasına geçilmişti.



Paris'te 13 Kasım terör olayları sonrasında ise ulusal düzeyde ilan edilen olağanüstü halle günlük yaşama ve basın yayın organlarına bir takım kısıtlamalar getirilebiliyor.



En fazla 12 gün sürebilen olağanüstü hal durumunda, valililer, gerekmesi durumunda sorumluluk alanları içindeki belli bölgeleri halka, taşıt trafiğine kapatma, tehlikeli buldukları kişileri belli bölgelere sokmama hakkına sahip.



Olağanüstü hal durumunda, İçişleri Bakanlığı ülke çapında valiler de bölge çapında, konser, gösteri, eylem gibi her türlü etkinliği, toplantıyı, toplu halde yapılacak her türlü aktiviteyi hatta gerekmesi durumunda yeme içme alanlarına girişleri bile yasaklayabiliyor.



Polise, savcılık iznine gerek duymadan evlerde ve iş yerlerinde arama yapma hakkı veren olağanüstü hal durumunda devlet, basını, gazeteleri, radyoları, televizyon kanallarını, tiyatro ve sinemaları da kontrol edebiliyor, gerektiğinde sansür uygulayabiliyor.



Fransa'nın ülke çapında ilk kez karşılaştığı olağanüstü hal ile ilgili hükümet, sosyal medyada ve internet sitesinde uygulamaya dair detayları halk ile paylaşıyor.



Olağanüstü hal durumunda sokağa çıkmak yasak değil ancak İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün yaptığı açıklamada, valililere gerekmesi halinde kendi bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verildiğini duyurmuştu.



Paris'i önceki akşam kana bulayan art arda gerçekleşen saldırılarda en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 99'u ağır 352 kişi de yaralanmıştı. Altı farklı noktada gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör örgütü üstlenmişti.



#fransa
#paris
#saldırı
8 yıl önce