|

İlk kurşun sıkıldı

11 Eylül saldırıları nedeniyle Suudi Arabistan’a dava açılmasına izin veren yasa tasarısının Kongre’de kabul edilmesinden iki gün sonra ilk dava Washington’da açıldı. Yasanın “egemenliğin dokunulmazlığı ilkesini” ihlal ettiğini açıklayan Fransa, ABD’yi “hukukta kaos” çıkarmakla suçladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 22:50 - 1/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

11 Eylül 2001'de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da eşini kaybeden bir kadın, Terör Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası'nın (JASTA) ABD Kongresi'nde kabulünün iki gün ardından Suudi Arabistan Krallığı'na dava açtı. Stephanie Ross DeSimone, Cuma günü Washington'ta mahkemeye suç duyurusunda bulunduğu dava dosyasında, Suudi Krallığı'nın El-Kaide örgütü ve eski lideri Usame bin Ladin'e maddi destek sağladığını iddia etti. DeSimone'un dosyası, donanma komutanı kocası Patrick Dunn öldüğünde, hamile olduğu kızı adına da açıldı. 11 Eylül saldırılarında kullanılan uçakları kaçıran 19 kişiden 11'i Suudi vatandaşıydı. Üç uçaktan ikisi Dünya Ticaret Merkezi'ni hedef almış, diğer jet ise Pentagon'u hedef almıştı. Suudi Arabistan'ı “ihmal sonucu ölüme sebebiyet verme” ve “duygusal bunalım kaynaklı kasıtlı eylem” suçlamalarıyla dava eden DeSimone, miktarı belirlenmemiş cezai tazminat istiyor.





FRANSA'DAN GÜÇLÜ TEPKİ


Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Cuma günü gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin ABD'de kabul edilen terör yasasının uluslararası yasalara aykırı olduğunu söyledi. Nadal, “Başta ABD olmak üzere, ortaklarıyla teröre karşı savaşan Paris yönetimi bu savaşın ulusal ve uluslararası yasalara saygı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor” ifadelerini kullandı. Fransa makamları, ABD Başkanı Barack Obama'nın vetosuna rağmen ABD Kongresi ve Senatosu tarafından kabul edilen yasanın, “Egemenliğin dokunulmazlığı ilkesini ihlal ettiği” görüşünde. Fransız adli kaynakları, JASTA yasası gibi yasaların uluslararası düzeyde “hukukta kaos” doğuracağı yorumunu yapıyor. Suudi ekonomist Muhammed el-Ankeri de yasanın siyasi amaçlarla onaylandığı görüşünü paylaşarak, “Bu yasa, adliye koridorlarında avukatlar arasında dövüşten başka bir işe yaramayacak. Bize hiçbir sonucu olmayacak” dedi.





ABD EKONOMİSİ SARSILACAK


Asıl zararı Washington yönetiminin göreceğini belirten Ankeri, “Yasanın ABD ekonomisine olumsuz etkileri olacak” diye konuştu. Ankeri, bu etkilerin başında doların küresel piyasadaki istikrarsızlığı ve yatırımı tehdit eden yasalar nedeniyle ülkeye güvenin azalmasının geldiğini aktardı. Ankeri, yasanın Suud-ABD ilişkilerini de olumsuz etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu.


#Suudi Arabistan
#11 Eylül saldırıları
#JASTA
8 yıl önce