|

İngilizler çıldırdı: Erdoğan'ı düşürün!

İngiliz The Guardian gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye ve dünya için tehdit" olduğunu savundu, seçmene "iktidardan düşürün" çağrısı yaptı.

Yeni Şafak
17:08 - 24/06/2018 Pazar
Güncelleme: 17:15 - 24/06/2018 Pazar
AA
The Guardian

İngiliz menşeli The Guardian gazetesi, 24 Haziran seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye ve dünya için tehdit" olduğunu savunarak, seçmene "Erdoğan'ı iktidardan düşürün" çağrısı yaptı.

Batı medyasının 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimiyle ilgili haberlerinde Türkiye'deki siyasi ortam ve ekonomiye ilişkin yorumlarının çoğu zaman objektif olmayan bir tutumla okuyucularına sunması dikkati çekti.



'İKTİDARDAN DÜŞÜRÜN'

İngiliz gazetesi The Guardian'da "Erdoğan hem Türkiye hem de dünya için tehdit" başlığıyla Simon Tisdall imzasıyla yayınlanan analizde, Türkiye'nin Suriye, Ortadoğu ve dünyada giderek daha önemli bir aktör olduğu bunun ise bölge için riskler oluşturduğu savunuldu. Türkiye'nin Avrupa ve ABD'nin artık dostu olmadığı ve Rus lider Vladimir Putin'le yakınlaşmasının risk oluşturduğu iddia edilen analizde, Erdoğan'ın yeniden seçilmesi durumunda Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin daha da gerileceği öne sürüldü. Yazıda ayrıca Türk seçmenine de seslenilerek "Erdoğan'ın bu nedenlerden dolayı iktidardan düşmesi gerektiği ve oyların buna göre verilmesi" çağrısı yapıldı.



Türkiye'deki seçimleri yakından takip eden Batı'nın, medya aracılığıyla zaman zaman bir seçmen edası ve "oy" verme güdüsüyle hareket ederek seçimde kendi destekledikleri adayları öne çıkardığı tarafgir tutumu gözlendi.

KARALAMA KAMPANYASI

Partilerin ve liderlerin seçimlere ilişkin kampanya süreçlerini, söylemleri, hedefleri, yarışan taraflar arasındaki gerilimleri aktarmakla kalmayan batılı medya kuruluşları, oluşturmak istedikleri lider imajı ve seçim sonucuna yönelik beklentileri ile de seçimlerde yönlendirici bir aktör olma hedefiyle öne çıktı.

Bazı medya kuruluşlarının seçim tarihinin açıklanmasının ardından Türk ekonomisini bekleyen riskleri ve gerilimleri yoğun bir şekilde provakatif bir dille kaleme alması dikkati çekti. Batı'nın, derecelendirme kuruluşları ve ekonomi dergilerinden farklı olarak Türkiye'nin sosyolojik tabanına ve seçmen psikolojisine yönelik tespitleri seçim sürecinde önemli bir oyun kurucu aktör olma arzusunda olduklarını gösterdi.

The Guardian gazetesinin dışında birçok yabancı yayın kuruluşunun da Türkiye'deki seçimlere yönelik olumsuz tutumu dikkati çekti.

#Guardian
#İngiliz basını
#Türkiye
#AK Parti
#Erdoğan
6 yıl önce