|

İngiltere'de gazeteciler casusluktan yargılanacak

İngiliz hükümeti, devlet sırlarını ifşa eden muhbirlere verilen hapis cezasının artırılmasını ve gazetecilerin Casusluk yasası kapsamında yargılanabilmesini öngören bir yasa önerisi hazırladı. Ülke basınında büyük tartışmaya yol açan yasa, Edward Snowden belgeleri gibi belgelerin yayınlanmasını önleyeceği ifade ediliyor.

Yeni Şafak
09:32 - 13/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:46 - 13/02/2017 Pazartesi
Diğer
Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı belgeler İngiliz basını tarafından yayınlanmıştı.
Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı belgeler İngiliz basını tarafından yayınlanmıştı.

İngiliz hükümeti, devlet sırlarını ifşa eden muhbirlere verilen hapis cezasında artırıma gidilmesini ve gazetecilerin Casusluk Yasası kapsamında yargılanabilmesinin önünü açmaya hazırlanıyor. İngiltere'de hazırlanan yasa tasarısı ile casusluk suçlarının kapsamı genişletilecek.



Hazırlanan yasa önerisine göre, muhbirlerin hapis cezasının 'muhtemelen 2 ila 14 yıl arasında değişmesini' öngörülüyor. Yasa önerilerine göre hapis cezası sadece bilgiyi edineni değil, onu paylaşanı da kapsayacak.



Edward Snowden tartışması

Konu ile ilgili tartışmalara yer veren Guardian gazetesi, söz konusu yasanın büyük bir endişeye neden olduğunu yazıyor. Daha önce eski Amerikan istihbarat görevlisi Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgileri yayımlayan gazeteler arasında yer alan Guardian, önerilerin kamu yararına bilgi sızdıracak yetkililerin öne çıkmasını engelleyeceği endişelerini beraberinde getirdiğini söylüyor ve 2015 yılında başlanan kanun tasarısı çalışmalarının Edward Snowden haberlerinden sonra gelmesine dikkat çekiyor.


"Hukuk Komisyonu'nun önerileri, Guardian'ı Edward Snowden belgeleri gibi belgeleri bir daha yayımlamasından alıkoyma amacı taşıyor gibi gözüküyor." Gazete, bu bilgilerin yayımlanmasında kamu yararı gözetildiğini vurguluyor.



Gazetede yer alan editoryal yazıda "Hukuk Komsiyonu'nun hazırladığı tasarı demokrasiye tehdit" başlığını taşıyor. Edward Snowden belgeleri yayımlandığı zaman gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapan Alan Rusbridger'ın önerilen değişiklikleri "endişe verici" bulduğu da kaydediliyor.



Hükümet kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Guardian gazetesi, İngiltere ordusundaki görevini Irak'taki mahkumlara kötü muamele edilmesi nedeniyle bırakan ve tanıklık ettiklerini ifşa eden Ben Griffin'in, "İngiltere hükümeti (Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çatışmalarda) sadece soruları yanıtsız bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda kamuyu bilfiil yanlış yönlendiriyor. Bunlar düşünüldüğünde muhbirlerin üzerlerine gitmeleri şaşırtıcı değil" sözlerine yer veriyor.



Gazeteye göre, Hukuk Komisyonu'nun tasarı hazırlanırken Guardian gazetesi ile insan hakları örgütleri Liberty ve Open Rights Group'a danışıldığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Gazete komisyon ile kısaca ve gayri resmi şekilde görüşüldüğünü söylüyor.


Şu an yürürlükte olan 1911 tarihli Devlet Sırları Kanunu'na göre gizli bilgilerin yetki haricinde ifşa edilmesi halinde devlet çalışanlarına en fazla 2 yıl hapis cezası verilebiliyor.


#İngiltere
#Casusluk yasası
#Edward Snowden
7 yıl önce