|

İngiltere’de korkulan senaryo

İngiltere’de Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılık yanlılarının kazandığı referandumun tekrarlanmasını isteyenlerin sayısı 3 milyona ulaştı. Brexit kararının İskoçya’da bağımsızlığa ve Kuzey İrlanda’da ayrılıkçı eylemlerin tırmanmasına neden olması bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:25 - 27/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn

İngiltere'de Avrupa Birliği'nden ayrılık kararının çıktığı referandumun tekrarlanmasını talep ederek İngiliz Parlamentosu'na online dilekçe gönderenlerin sayısı son iki gün içerisinde hızla artarak 3 milyona ulaştı. İngiliz basınında dün referandumun tekrarlanabileceği yönünde bazı haberlerin yer almasının ardından halk kampanyaya rekor katılım gösterdi. İngiliz Parlamentosu'nun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda tartışılabiliyor.



Muhalefette istifa dalgası


“Brexit" kararının ardından muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'e yönelik partisi içinden istifa çağrıları yükseliyor. AB'de kalınmasından yana kampanya yürüten ancak kampanyaya yeteri kadar destek vermemekle eleştirilen İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, partinin önde gelen isimlerinden Hilary Benn'in gölge kabinedeki görevine önceki akşam son verdi. Hilary Benn'in görevinden alınmasının ardından Gölge Sağlık Bakanı Heidi Alexander, Gölge Gençlik ve Seçmen Bakanı Gloria De Piero, Gölge İskoçya Bakanı Ian Murray, Gölge Eğitim Bakanı Lucy Powell, Gölge Ulaştırma Bakanı Lilian Greenwood, Gölge Çevre Bakanı Kerry McCarthy, Gölge Maliye Bakanı Seema Malhotra , Gölge Adalet Bakanı Lord Falconer, Gölge Kuzey İrlanda Bakanı Vernon Coaker ve Gölge Başsavcı Karl Turner istifa ettiğini açıkladı. Geçen yıldan bu yana İşçi Partisi liderliği yapan 67 yaşındaki Jeremy Corbyn hakkında bazı İşçi Partili milletvekilleri ülkedeki “Brexit" kararının ardından güvenoyu yoklaması yapılmasını istemişti. Corbyn ise önceki gün yaptığı açıklamada istifa etmeyeceğini söyledi.



“İrlanda ile birleşelim" teklifi


İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri ve İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon İskoç Parlamentosu'nu yasama yetkisini onaylamayarak İngiltere'nin AB'den çıkış sürecini engelleyebileceğini söyledi. Sturgeon yeni bir bağımsızlık referandumu halinde ülkesinde bu sefer İngiltere'den ayrılık kararı çıkacağını savunuyor. İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın eski liderlerinden ve mevcut Kuzey İrlanda yönetimi Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness de, Kuzey İrlanda halkının çoğunluğunun AB'de kalmaktan yana oy kullandığını, Kuzey İrlanda'nın AB üyesi olan İrlanda ile birleşmesi gerektiğini ve bunun için sandığa gidilmesi gerektiğini söyledi.








#İngiltere
#AB
#İskoçya
8 yıl önce