|

İngiltere’nin KKTC oyunu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 1983 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından İngiltere'nin bazı Müslüman ülkelerde tanınmaması için lobi faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:39 - 8/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İngiliz Ulusal Arşivlerinde yer alan ve AA'nın edindiği 18 Kasım 1983 tarihli belgede dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Geoffrey Howe, birçok ülkedeki İngiltere Büyükelçiliğine telgraf göndererek bu ülkelerde KKTC'nin tanınmaması için çalışmalar yürütmelerini istedi.



ADETA AJAN GİBİ ÇALIŞMIŞ


Howe'un “gizli bilgi” damgalı telgrafında, “Kıbrıslı Türklerin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından farklı kaynaklardan bazı ülkelerin sözde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bağımsız bir ülke olarak tanıyacaklarını duyduk. Bu ülkeler arasında Bangladeş, Pakistan, Suudi Arabistan, Irak, Libya ve Malezya olabilir” ifadeleri yer aldı. KKTC'nin 15 Kasım 1983'te bağımsızlığını ilan etmesini “Türkiye dışında hiçbir ülkenin kabul etmediğini” savunan Howe, BMGK gayriresmi toplantısında KKTC'nin bağımsızlık ilanının kabul edilmemesi ve ülkelerin adada dönemin Rum lideri Spiros Kiprianu yönetimi dışında hiçbir yönetimi tanımaması için karar taslağı sunduklarını bildirdi.


#Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
#İngiltere’
#rum kesimi
9 yıl önce